https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aleji-roku-2018-se-stala-alej-pratelstvi-u-sokolova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Alejí roku 2018 se stala Alej přátelství u Sokolova

14.1.2019 01:52 | PRAHA (ČTK)
Před mnoha měsíci vznikla v hlavě Josefa Pelanta z Andělské Hory myšlenka, aby v roce 2018, roce stého výročí naší republiky vysadilo sto rodin z Karlovarského kraje alej tvořenou sty stromy.
Před mnoha měsíci vznikla v hlavě Josefa Pelanta z Andělské Hory myšlenka, aby v roce 2018, roce stého výročí naší republiky vysadilo sto rodin z Karlovarského kraje alej tvořenou sty stromy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Alej roku
Vítěznou alejí osmého ročníku ankety Alej roku se stala dubová Alej přátelství u jezera Medard u Sokolova. Získala přízeň 1592 hlasujících a stala se nejoblíbenější alejí roku 2018 v Karlovarském kraji i v celé republice. Spolek Arnika, který je vyhlašovatelem soutěže, k vítězné aleji na jaře umístí pamětní ceduli, uvedla Arnika v tiskové zprávě.
 

"V osmém ročníku soutěžilo 92 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, kterým svůj hlas poslalo více než 9000 lidí. Jedná se o dosud nejvyšší počet nominovaných alejí v historii ankety. Velmi nás těší, že lidé mají o aleje a naši krajinu čím dál větší zájem," říká Karolina Kostićová z Arniky.

Alej přátelství u jezera Medard blízko Sokolova byla vysázena teprve loni. V anketě tedy stejně jako v předchozím ročníku zvítězila mladá alej. Hlasující tak ocenili snahu místních lidí, kteří vysadili ke stému výročí republiky sto dubů.

Na druhém místě hlasování veřejnosti se umístila Klokotská alej u Tábora v Jihočeském kraji. Lipová alej, vysázená roku 1836, s křížovou cestou vede od Klokotského kláštera směrem k Tismenickému údolí. Třetí místo obsadila Alej Johanky z Rožmitálu pod Třemšínem, která spojuje zámek Lvů z Rožmitálu a Starý Rožmitál. Alejí kdysi chodíval téměř denně kantor a autor slavné České mše vánoční Jakub Jan Ryba. V aleji je téměř stovka 160 let starých olší a jasanů a třicítka stromů vysazených před pár lety.

V Karlovarském kraji lidé hlasovali kromě aleje u jezera Medard také pro Hřbitovní alej Svatobor nebo Jírovcovou alej podél Ohře v Karlových Varech a dalších osm nominovaných alejí.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Lidé objevují nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorňují na ta, kterým hrozí zánik, a představují mladé aleje, které společně vysázeli.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist