https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/amazon-v-evrope-investuje-pres-jednu-mld.eur-do-nakladnich-elektromobilu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Amazon v Evropě investuje přes jednu miliardu eur do nákladních elektromobilů

14.10.2022 00:24 | NEW YORK (ČTK)
Foto | Yender Gonzalez / Unsplash
Společnost Amazon v příštích pěti letech investuje přes jednu miliardu eur (24,5 miliardy Kč) do elektrických dodávek, těžkých nákladních automobilů a nízkoemisních distribučních center po celé Evropě. Americký internetový prodejce tak plánuje urychlit snahu o dosažení nulových emisí, uvedla agentura Reuters. Cílem investice je rovněž podnítit inovace v celém odvětví dopravy a podpořit větší množství veřejné nabíjecí infrastruktury pro elektromobily.
 
Amazon uvádí, že ve svých evropských provozech již používá "několik tisíc vozidel s nulovými emisemi". V rámci oznámené investice plánuje Amazon zakoupit a nasadit do svého evropského vozového parku více než 1500 elektrických těžkých nákladních vozidel v nadcházejících letech, uvedla společnost v prohlášení zaslaném agentuře AFP. Internetový prodejce hodlá rozšířit svůj vozový park elektrických dodávek ze současných více než 3000 na více než 10 000 do roku 2025.

Řada velkých logistických firem, United Parcel Service (UPS) či FedEx, se zavázala k nákupu velkého počtu elektrických dodávek a těžkých nákladních vozidel s nulovými emisemi. Těch ale stále není mnoho k dispozici, připomíná Reuters. Nemálo začínajících firem se předhání v uvádění elektrických dodávek nebo nákladních automobilů na trh. Čelí přitom rostoucí konkurenci zavedených výrobců, jako jsou General Motors nebo Ford Motor.

Největší objednávka elektrických dodávek společnosti Amazon se týká 100 000 vozidel od společnosti Rivian Automotive. Amazon vlastní pětinu tohoto kalifornského start-upu, který minulý rok vstoupil na burzu. Rivian začal dodávat první elektrické pick-upy zákazníkům teprve loni v září, Amazonu má vozy dodat do roku 2025.

Vedle elektromobilů hodlá americká společnost v Evropě investovat do nabíječek elektromobilů a zdvojnásobit svou evropskou síť "mikromobilních" center, která nyní provozuje ve více než 20 městech. Amazon v těchto centrálně umístěných střediscích používá nové metody doručování, včetně elektrických nákladních kol nebo pěších dodávek, aby snížil emise.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

14.10.2022 17:05
To je cesta správným směrem, jenže tam je nutná taky ta elektřina. To znamená budovat obrovské plochy fv panelů, nebo jaderky, nejlépe obojí.
Ale panely je možno instalovat ihned a ve velkém, jádro nikoliv.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist