https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americka-vlada-rusi-planovany-zakaz-neuspornych-zarovek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americká vláda ruší plánovaný zákaz neúsporných žárovek

9.9.2019 00:36 | WASHINGTON (ČTK)
Americké ministerstvo energetiky se rozhodlo zrušit zákaz neúsporných žárovek, který měl ve Spojených státech vstoupit v platnost začátkem příštího roku. / Ilustrační foto
Americké ministerstvo energetiky se rozhodlo zrušit zákaz neúsporných žárovek, který měl ve Spojených státech vstoupit v platnost začátkem příštího roku. / Ilustrační foto
Americké ministerstvo energetiky se rozhodlo zrušit zákaz neúsporných žárovek, který měl ve Spojených státech vstoupit v platnost začátkem příštího roku. Informoval o tom server BBC. Proti rozhodnutí se staví ekologové, podle nichž by zákaz přispěl k ochraně klimatu. Americký prezident Donald Trump však zpochybňuje názor, že klimatické změny jsou způsobovány lidskou činností a vyžadují bezodkladná opatření, upozorňuje BBC.
 

Řada zemí, včetně Evropské unie, již přistoupila k nahrazování klasických starých žárovek na trhu jejich novými, ekologičtějšími alternativami. Americké ministerstvo energetiky nicméně tvrdí, že zákaz klasických žárovek by měl negativní dopad na spotřebitele, protože vyšší ceny úsporných žárovek by převážily nad úsporou elektřiny.

Ekologické skupiny však tento názor odmítají. "Bude to stát daňové poplatníky více peněz, sníží to konkurenceschopnost amerických podniků, ohrozí to pracovní místa a inovace a zbrzdí to náš boj s klimatickými změnami," uvedla ke zrušení zákazu nezisková organizace Environmental Entrepeneurs.

Aktivisté se domnívají, že americká vláda podlehla tlaku ze strany výrobců. Andrew deLaski z organizace Appliance Standards Awareness Project uvedl, že přechod na úsporné žárovky by domácnostem snížil výdaje za elektřinu a zároveň by omezil emise skleníkových plynů. "Místo toho se Trumpova administrativa staví na stranu výrobců, kteří chtějí pokračovat v prodeji zastaralých žárovek plýtvajících elektřinou," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

9.9.2019 13:27
Jestli jsou ledky lepší než žárovky, tak si je lidi koupí sami od sebe a není potřeba to jakkoliv lámat přes koleno. Zvlášť když máme odstrašující zkušenost se zákazem žárovek z Evropy.

P.S. já jsem například doma postupně jak odcházely nahradil všechny "bodovky" ledkami, protože mi přijdou lepší a dýl vydrží. Však oni si lidé k lepší technice najdou cestu. Stačí maličkost - když ta nová technika bude opravdu lepší.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.9.2019 14:22
V EU nikým nevolení a nikomu neodpovědní úředníci zakázali, pravděpodobně na dobře zaplacenou objednávku výrobců bezcenných rtuťových šmejdů (LEDky v té době ještě nebyly), normální žárovky. Můžeme jen závidět občanům USA, že jim nevládne úřednictvo v "kvalitě" EU.

Mimochodem, tento zákaz je naprosto nesmyslný i z hlediska spotřeby energie a bylo to opakovaně prokázáno.
Odpovědět
MM

Milan Milan

9.9.2019 20:30
Na svícení se spotřebuje cca 5% !!!! celkové spotřeby elektrické energie v domácnosti. VÝMĚNA ZA DRAHÉ TZV. ÚSPORNÉ ŽÁROVKY JE TUDÍŽ PRO DOMÁCNOST EKONOMICKÝ NIKDY SE NEVRÁTÍCÍ NESMYSL.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.9.2019 11:46 Reaguje na Milan Milan
Velmi hloupá argumentace!
Když se mi spálí žárovka v kuchyni, tak ji mohu vyměnit za další za 10 Kč nebo za LED za 40 Kč. Ta LED se mi zaplatí po 200 h svícení (200h x 50 W x 3 Kč/kWh) a za svou životnost třeba i 100 krát.
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.9.2019 21:42 Reaguje na Jiří Svoboda
Už jen riziko, že nepostřehnu nějaké barevné změny kuchyňské suroviny, které bych ve světle žárovky bezproblémově viděl, za tu "úsporu" nestojí.

Jinak rtuťovka nebo LEDka v obýváku, kde mám originál od malíře, nebo kvalitní a drahou reprodukci, je prostě prasáctvo, protože barvy tím budou dost drasticky změněné.
To samé se týká třeba obchodů s oděvy, zdravotnictví a mnoha dalších oblastí. Plošný zákaz klasických žárovek made in EU je prostě totální idiotismus, perfektně charakterizující tuto organizaci.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.9.2019 12:28 Reaguje na Jan Šimůnek
I mně se zákaz nelíbí. Každý by ale měl znát mé i vaše argumenty a svobodně se rozhodnout.

Jinak by mne zajímalo, jak byste ve vámi popsaných testech obstál - zda byste vůbec nějaký rozdíl našel. Spíš bych řekl, že jen tak ze setrvačnosti žvaníte.
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.9.2019 16:42 Reaguje na Jiří Svoboda
Asi bych to poznal, protože barvocit mám dobrý a za studentských let jsem dělal barevné fotografie procesem negativ pozitiv, což vyžaduje schopnost vyladit při zvětšování docela přesně barvy. Čili tohle se týká spousty muzeí a galerií, kde mají / měli obrazy a další výtvarná díla osvětlené žárovkami (např. proto, že některé druhy výtvarných děl, třeba kresby křídami, nesnášejí sluneční světlo). A kde dneska pod LEDkami a zářivkami vidíte za drahé vstupné cosi, co odpovídá barevně nezvládnuté reprodukci.
Denní světlo se na ošetřovnách požaduje "učebnicově", protože subicterus a některé další změny barvy kůže a sliznic pacienta se v umělém světle zjišťují daleko hůř a žárovky jsou v tomto ohledu lepší než zářivky (protože mají spojité spektrum, byť oproti slunci posunuté k červené).
Změny na textiliích mohou být tak výrazné, že si toho všimne i naprostý laik (např. změna zelené na hnědou).

A to ještě ponechávám stranou stroboskopický efekt, který mají jak zařivky (vč. kompaktních), tak i LEDky.

Jinak pochopitelně s fašistickou institucí, provádějící plošné zákazy "hlava nehlava", domluva prostě není možná; tu je třeba zničit.
Odpovědět
LB

Lukas B.

12.9.2019 17:59 Reaguje na Jan Šimůnek
argumentujete moc složitě. stačí hlasateli opačného názoru navrhnout, aby si zašil "černé" ponožky "černou" nití pod edisonkou a pak pod čímkoli jiným a porovnal, jak se dobře šilo (práci se soustruhem nebo s cirkulárkou pod zářivkou pak prosím nikomu neraďte, neodepsal by Vám, nemaje čím klofat).
Odpovědět
MM

Milan Milan

9.9.2019 20:31
Na svícení se spotřebuje cca 5% !!!! celkové spotřeby elektrické energie v domácnosti. VÝMĚNA ZA DRAHÉ TZV. ÚSPORNÉ ŽÁROVKY JE TUDÍŽ PRO DOMÁCNOST EKONOMICKÝ NIKDY SE NEVRÁTÍCÍ NESMYSL.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist