https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americkou-georgii-zaplavily-miliony-obrich-invaznich-pavouku?msclkid=a819fbecc1a211ec924babc43c2a4b6e
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americkou Georgii zaplavily miliony obřích invazních pavouků

15.11.2021 18:24 | NEW YORK (ČTK)
Nefily kyjovité, které běžně žijí v Číně, na Tchaj-wanu, v Japonsku a Koreji, patří do stejné čeledi, jako u nás běžní křižáci. Typické jsou pro ně symetrické, kruhové pavučiny. Jejich jed nepředstavuje hrozbu pro člověka, psa ani kočku, pokud na něj nejsou alergičtí.
Nefily kyjovité, které běžně žijí v Číně, na Tchaj-wanu, v Japonsku a Koreji, patří do stejné čeledi, jako u nás běžní křižáci. Typické jsou pro ně symetrické, kruhové pavučiny. Jejich jed nepředstavuje hrozbu pro člověka, psa ani kočku, pokud na něj nejsou alergičtí.
Severní část amerického státu Georgia zaplavily miliony invazních obřích pavouků, kteří děsí obyvatele a tkají pavučiny ve vrstvách dosahujících až třímetrové tloušťky, napsal server Science Alert.
 
Verandy, elektrická vedení, poštovní schránky a zeleninové záhony ve více než 25 okresech státu Georgia jsou pokryty hustými pavučinami jasně žlutého pavouka nefila kyjovitá (Trichonephila clavata); invazního druhu, jehož původní domovinou je východní Asie.

První z těchto pavouků dorůstajících velikosti více než 7,5 centimetru byl zpozorován v roce 2014 asi 130 kilometrů severovýchodně od Atlanty. Do Spojených států se s největší pravděpodobností dostal jako černý pasažér v přepravním kontejneru, uvedl v prohlášení Rick Hoebeke, vedoucí sbírek Přírodovědného muzea v Georgii, který pavouka objevil.

Od té doby se populace a oblast výskytu tohoto pavouka v Georgii neustále rozšiřují. Ovšem nic, co dosud zažili, obyvatele ani vědce nepřipravilo na to, s jakým množstvím pavouků druhu nefila kyjovitá se letos setkají.

Will Hudson, entomolog z Georgijské univerzity, uvedl, že se jeho veranda stala nepoužitelnou poté, co ji pokryla deka pavučin hluboká tři metry. Sám prý na svém pozemku zabil více než tři stovky těchto pavouků.

"V loňském roce tam byly desítky pavouků a byli mi trochu na obtíž, když jsem pracoval na zahradě," uvedl Hudson. "Letos jich tu mám několik stovek a kvůli všem těm pavučinám to tu vypadá hodně strašidelně - jako bych se ocitl ve filmu Arachnofobi," dodal.

Nefily kyjovité, které běžně žijí v Číně, na Tchaj-wanu, v Japonsku a Koreji, patří do stejné čeledi, jako u nás běžní křižáci. Typické jsou pro ně symetrické, kruhové pavučiny. Jsou sice jedovatí, ale jed používají jen ke znehybnění kořisti, kterou polapí do sítě.

Jejich jed nepředstavuje hrozbu pro člověka, psa ani kočku, pokud na něj nejsou alergičtí. Pavouci sice mohou v případě ohrožení kousnout, ale jejich kousnutí není tak silné, aby proniklo kůží.

Většina pavouků nefila kyjovitá, kteří nyní žijí v Georgii, pravděpodobně do konce listopadu uhyne. To ale neznamená, že je místní obyvatelé vidí naposledy. Nyní, když se tito pavouci uchytili na území USA všema osmi nohama, se odborníci domnívají, že by se nefily mohly rozšířit do dalších amerických států s podobným klimatem.

Samičky pavouků nefila kladou vajíčka do kokonů spletených z hedvábných vláken, které obsahují nejméně 400 potomků. Když se mláďata na jaře vylíhnou, nechají se společně s hedvábným vláknem unášet větrem a tímto způsobem překonávají obrovské vzdálenosti.

Mnoho invazních druhů má tendenci destabilizovat ekosystémy, do kterých se dostanou, ale někteří vědci optimisticky věří, že nefily kyjovité by ve skutečnosti mohly přinést nečekané výhody. Nancy Hinkleová, entomoložka z Georgijské univerzity, uvedla, že pavouci nefila hubí komáry, ovády a invazní kněžice mramorované (Halyomorpha halys), které v USA nemají přirozené nepřátele a poškozují plodiny.

"Pavouci nefila představují vynikající příležitost, jak potlačit tyto škůdce přirozenou cestou, bez použití chemických látek. Proto se snažím lidi přesvědčovat, že mít kolem sebe miliony velkých pavouků a jejich pavučin je ve skutečnosti dobrá věc!" uvedla Hinkleová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 20:11
ČSR po válce zaplavily milióny invazních kříženců mezi komárem a mouchou, vykřížených v laboratořích v SSSR. Lidově se jim říkalo komouš a máme s nimi problémy doposud.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

15.11.2021 20:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Horší jsou ti co z komoušů zmutovali ,vznikl z nich Hanzl a všude otravuje. Petrův Zdar
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.11.2021 21:43 Reaguje na Jan Knap
Zdravím.Svatá pravda
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 22:07 Reaguje na Jan Knap
Nikdy jsem žádný komouš nebyl, trúbo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2021 04:11
Já teda nevím, ale aby to s těmi nephilami nedopadlo jako když v Austrálii chtěli zlikvidovat přemnožené králíky. Dovezli tam lišky a lasičky a ty teď likvidují místní vačnatce a na králíky zvysoka exkrementují. Na Novém Zélandu lasičky málem vyhubily úžasného kakapa sovího. Proto bych byl s prognózami ohledně výhodnosti těch nephil hodně opatrný.
Odpovědět
va

vaber

16.11.2021 08:54
přemnožené druhy jsou pěknej sajrajt,
dnes na planetě existuje jen jeden přemnožený druh ,zatím ho nemá kdo popráškovat, ale příroda si vždy pomůže sama
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 09:23 Reaguje na vaber
Myslíte ropáky? Celosvětově ich ubývá, jen u nás se množí....
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

17.11.2021 08:45
Aha , vědci zase optimisticky věří. No já bych řekl, ře ti pavouci nežerou jen komáry, ovády a invazní kněžice mramorované. Žerou všechen hmyz.
Takže ta vynikající příležitost se za čas může projevit ubytkem jiných druhů hmyzu a tím i následným úbytkem druhů na tom hmyzu potravně závislých.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist