https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americky-producent-zkapalneneho-plynu-cheniere-energy-vyrazne-zvysil-odbyt
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americký producent zkapalněného plynu Cheniere Energy výrazně zvýšil odbyt

6.5.2022 00:42 | KYJEV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Americká společnost Cheniere Energy v prvním čtvrtletí dodala odběratelům o 23 procent zkapalněného zemního plynu (LNG) více než před rokem. Firma uvedla, že za citelným růstem poptávky jsou dopady války na Ukrajině, zejména snaha evropských zemí přestat odebírat plyn z Ruska. Navzdory vyššímu odbytu je ale podnik ve ztrátě.
 

Vzhledem k vysoké poptávce už se letos výrazně zvýšila i cena plynu pro americký trh, která byla dlouho výrazně nižší než v Evropě nebo v Asii. Od začátku letošního roku už se cena plynu v USA více než zdvojnásobila a v současné době se pohybuje kolem osmi dolarů za milion britských termálních jednotek (mmBtu).

Ruská vojska 24. února napadla Ukrajinu a Evropská unie pak začala zavádět vůči Rusku tvrdé ekonomické sankce. Zatím poslední soubor opatření předpokládá, že dovoz ruské ropy do EU se do konce letošního roku zastaví. Na ruském plynu je unie závislá více než na ropě. Rusko vpád svých vojsk na Ukrajinu nazývá speciální vojenskou operací.

Společnost Cheniere ve čtvrtletí více než zdvojnásobila tržby na 7,34 miliardy dolarů (171,6 miliardy Kč) a naložila 585 bilionů britských termálních jednotek LNG. O rok dříve to bylo 476 bilionů jednotek. Kvůli vysokým nákladům je ale firma v čisté ztrátě 865 milionů dolarů (20,2 miliardy Kč) proti zisku 393 milionů USD před rokem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

6.5.2022 10:54
njn, smutek jedněch, radost druhých to se děje od nepaměti
Odpovědět
ZK

Zan K.

6.5.2022 11:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Inu, jak říkávali naši staří - na blbosti lidské se vždy dobře vydělávalo. A platí to i dnes - viz kšefty některých s UK pasy, příspěvky a t.d.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2022 15:03 Reaguje na Zan K.
A na levných energií z Ruska, které se všem brutálně prodražily.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2022 15:02
Ti Amíci jsou fakt dobří, přesně odhadli, jakse to bude vyvíjet a giganticky investovali a zvýšili výkon, což se jim bohatě vrátí. Jen nevím, proč se tu píše, že mají vysoké náklady, když jsou to investice.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist