https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americky-senat-schvalil-bidenuv-socialni-a-klimaticky-balik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americký Senát schválil Bidenův sociální a klimatický balík Aktualizováno

8.8.2022 00:51 | WASHINGTON (ČTK)
Plán zahrnuje například daňové úlevy pro výrobce solárních panelů nebo pro jednotlivce, kteří si koupí elektromobil.
Plán zahrnuje například daňové úlevy pro výrobce solárních panelů nebo pro jednotlivce, kteří si koupí elektromobil.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Americký Senát schválil návrh zákona, který podle členů Demokratické strany prezidenta Joea Bidena přinese zásadní pokles emisí skleníkových plynů, sníží ceny léků pro seniory a přiměje korporace a bohaté jedince platit více na daních. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.
 

Nyní soubor opatření míří do Sněmovny reprezentantů, kde má Bidenova strana většinu.

Senát návrh zákona schválil v poměru 51 hlasů ku 50. Pro se vyslovilo všech 50 demokratů a rozhodující hlas přidala viceprezidentka Kamala Harrisová. Padesátka republikánských senátorů hlasovala proti. Republikáni plán odmítají, protože podle nich uškodí ekonomice a podpoří už tak vysokou inflaci.

Senátoři k hlasování přistoupili po více než 15 hodinách jednání o dodatcích k návrhu. Hlasování ve Sněmovně reprezentantů se podle agentury Reuters očekává v pátek, poté musí zákon ještě svým podpisem potvrdit prezident.

"Sněmovna by měla schválit návrh zákona o klimatických změnách, daních a lécích co nejdříve a já se těším na to, až ho budu moci podepsat," uvedl Biden v prohlášení vydaném po hlasování.

Zákon by měl v případě schválení zajistit vládě v příštích deseti letech více než 700 miliard dolarů (16,9 bilionu Kč) v příjmech. Většinu této částky má zajistit zavedení minimálně 15procentní daně pro výdělečné korporace, v kombinaci s posílením daňového úřadu IRS. Schválení zákona také umožní vládnímu programu zdravotního pojištění Medicare vyjednávat o cenách léků s farmaceutickými společnostmi, což by podle autorů návrhu ušetřilo státu další desítky miliard dolarů.

Zhruba 430 miliard dolarů (10,3 bilionu Kč) z příjmů pak vláda použije na své záměry. Klimatická a energetická složka balíku vyčleňuje 374 miliard dolarů (devět bilionů Kč) na finanční mechanismy motivující firmy a občany ke snižování uhlíkových emisí, což by podle médií byla největší investice Washingtonu do boje proti klimatickým změnám.

Plán zahrnuje například daňové úlevy pro výrobce solárních panelů nebo pro jednotlivce, kteří si koupí elektromobil. Další investice by měly pomoci Američanům snížit výdaje na zdravotnictví, například zastropováním plateb seniorů za léky na předpis na částce 2000 dolarů (48.000 Kč) ročně.

Klimatická část Bidenova balíku

Klimatická a energetická složka balíku vyčleňuje 374 miliard dolarů (devět bilionů Kč) na finanční mechanismy motivující firmy a občany ke snižování uhlíkových emisí, což by podle médií byla největší investice Washingtonu do boje proti klimatickým změnám. Návrh obsahuje řadu daňových úlev pro výrobce a spotřebitele větrné, solární a jaderné energie.

Přibližně 60 miliard dolarů je plánováno na výstavbu větrných turbín, solárních panelů a na rozvoj elektromobility ve Spojených státech. Stejná částka je přidělena na řadu programů na pomoc nejchudším domácnostem při přechodu na obnovitelné zdroje energie.

Každému Američanovi, který si pořídí elektromobil, by byla poskytnuta daňová úleva ve výši 7500 dolarů (180.000 korun) a dotace na solární panely nebo tepelná čerpadla by měla dosáhnout výše 30 procent z ceny.

Plánované investice směřují také na posílení ochrany lesních porostů před požáry a ochranu pobřežních oblastí před ničivými hurikány.

Podle odhadu by tato opatření měla do roku 2030 snížit skleníkové emise ve Spojených státech o nejméně 40 procent oproti roku 2005.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

8.8.2022 07:36
Je vidět, že Amíci mají rozum, což i pro nás je až fatální štěstí. Za hlupeho káčera by byla Ukrajina už zmasakrovaná celá a možná by už Putler útočil v Pobaltí.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.8.2022 11:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, víte o čem je článek? Evidentně ne a tak tu trollujete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.8.2022 11:55 Reaguje na Jaroslav Studnička
Na rozdíl od vás to vím. O tom, že se Američané vrátili k rozumu. Součástí toho je podpora Evropy.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

8.8.2022 12:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Ať čtu jak čtu, v článku se píše jen o podpoře občanů USA, ale vy zřejmě čtete mezi řádky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.8.2022 13:10 Reaguje na Milan Dostál
Jistě. Je to komplexní změna politiky i zahraniční. Důkazem je ta gigantická podpora Ukrajiny, která by za Trumpa možná nebyla. A ekologie v tom má taky své místo.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.8.2022 13:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Ekologie? Nacpe peníze firmám instalujícím FVE a VE a výrobcům elektromobilů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.8.2022 14:12 Reaguje na Jiří Svoboda
To není ekologie? Tak co je to? Kecy o tom, proč to nejde na Ekolistu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.8.2022 14:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Každý jedinec, ať občan, živnostník, podnikatel atd. má určité ekologické cítění na různé úrovni.
Ale každý umí počítat.
Takže FVE si pořídí jen malé procento nadšenců, i když na to dolplácí. A ti to už dávno mají.
Pak je malé procento ryzích ropáků, kteří si to nepořídí ze zásady.
Ovšem největší množství lidí je těch, kteří si to rádi pořídí, pokud to bude ekonomicky aspoň trochu výhodné. A na tyhle cílí ty dotace.
Pro nás to dnes je výhodné velmi, poud má někdo volné peníze a možnosti, tak to bude asi nejlepší investice.
Odpovědět
kk

karel krasensky

8.8.2022 14:29 Reaguje na Pavel Hanzl
páne Hanzl vím,že to tady nepatří,ale musím vás neodkladně varovat.NEJEZTE kostelécké uzeniny z agrofertu.V továrně do ních přímíchavají chemickou látku,která ovlivnuje myšlení.Při pravidelné konzumaci si tento člověk podá přihlášku do hnutí ANO a bude volit Babiše za presidenta.Budte prosím ostražitý.Agenti StB jsou nesmírně lstíví a zákeřní díky tomu,že byli školení ruskými agenty KGB.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.8.2022 17:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to buď neumíte číst nebo nerozumíte psanému textu.

Ve vašem případě by možná stačilo přečíst a pochopit název článku
Odpovědět
kk

karel krasensky

8.8.2022 12:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Vážení diskutující pokud by někdo z vás ve svém příspěvku má v umyslu dehonestovat pána presidenta Bidena tak radějí ani nepište.Ipřes svuj vyšší věk jde o nesmírně bystrého,inteligentního muže.Například umí napsat a poslat sms zprávu.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

8.8.2022 20:05 Reaguje na karel krasensky
kdo je Biden?
Odpovědět
kk

karel krasensky

8.8.2022 20:15 Reaguje na Milan Vítkovič
To má být nějaký tiskový mluvčí z bílěho domu
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

8.8.2022 21:11 Reaguje na karel krasensky
aha. nu proč né, a co dnes dělá ten Anglický sluha, nějak o něm není slyšet.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist