https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americky-soud-odmitl-zalobu-ochrancu-motylu-proti-zdi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americký soud odmítl žalobu ochránců motýlů proti zdi

15.2.2019 07:24 | WASHINGTON (ČTK)
Bílý dům avizoval, že prezident Donald Trump vyhlásí stav nouze, aby mohl na stavbu zdi na hranici s Mexikem přesunout další finance.  Na ilustračním snímku zeď mezi US a Mexikem.
Bílý dům avizoval, že prezident Donald Trump vyhlásí stav nouze, aby mohl na stavbu zdi na hranici s Mexikem přesunout další finance. Na ilustračním snímku zeď mezi US a Mexikem.
Americký soud odmítl žalobu sdružení na ochranu motýlů, které se pokoušelo ve jménu záchrany fauny a flóry zablokovat stavbu části zdi na jižní hranici Spojených států. Tu se snaží postavit na ochranu před migrací prezident Donald Trump. Oznámila to dnes agentura AFP.
 

Severoamerické sdružení na ochranu motýlů (NABA), které spravuje Národní středisko motýlů v texaském městě Mission, zažalovalo několik vládních představitelů, včetně ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenové.

Středisko, které je soukromou neziskovou organizací věnující se zachování motýlů, se již měsíce snaží zabránit stavbě zdi na svých pozemcích a kritizuje "zničující" dopady stavby na přírodu. V zahradách střediska žije na 200 druhů motýlů, ale i kojoti, rysy, pásovci, želvy.

Financování zdi, která má přetnout údolí Rio Grande, kde Mission leží, bylo schváleno již loni. Stavba by mohla začít v příštích týdnech, poznamenala AFP s odvoláním na místní obyvatele.

Sdružení na ochranu motýlů proto podalo žalobu, ve které si stěžovalo především na narušení soukromého majetku, ale federální soudce Richard Leon ve Washingtonu ji ve čtvrtek odmítl.

"V den, kdy prezident ohlásil, že vyhlásí stav nouze, federální soudce odmítl naši stížnost. Ale nevzdáme se tak lehce!" přislíbilo středisko a na sociálních sítích vyzvalo své přívržence, aby je nadále podporovali.

Bílý dům avizoval, že prezident Donald Trump vyhlásí stav nouze, aby mohl na stavbu zdi na hranici s Mexikem přesunout další finance. Tato procedura umožňuje prezidentovi obejít Kongres. Spory mezi republikány a demokraty ohledně posílení ostrahy jižní hranice vedly v prosinci k platební neschopnosti federálních úřadů, což postihlo hlavně 800.000 úředníků po dobu 35 dnů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist