https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americky-urad-omezil-pridel-vody-pro-dva-americke-staty-a-mexiko-kvuli-suchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americký úřad omezil příděl vody pro dva americké státy a Mexiko kvůli suchu

17.8.2022 10:31 | Washington/Mexiko (ČTK)
Americké federální úřady oznámily, že státy Arizona a Nevada budou čelit omezením dodávek vody kvůli extrémnímu suchu, napsala agentura AP. Oba státy jsou závislé na vodě z řeky Colorado, konkrétně z přehrady Lake Powell a největší americké přehrady Lake Mead, která je teď plná asi ze čtvrtiny. Omezení se týká i sousedního Mexika.
 

Řeka Colorado zásobuje vodou 40 milionů lidí v sedmi státech amerického západu a Mexika. Federální rekultivační úřad v červnu na pondělí, respektive na dnešek, stanovil termín, do kterého měly tyto státy představit své plány na dobrovolné omezení spotřeby vody na následující rok. Místní vlády se ale nedohodly a termín promeškaly.

Federální úřad oznámil, že Arizona přijde v roce 2023 o další tři procenta ze svého přídělu vody, což je dohromady s již platným 18procentním omezením celkem 21 procent, Nevada přijde o osm procent a Mexiko o sedm procent z 1,85 miliardy krychlových metrů vody, které z Colorada ročně odebírá.

Přísun vody z Colorada je klíčový pro některá mexická pouštní města jako Tijuana nebo pro mexický zemědělský průmysl v údolí Mexicali u hranic s Kalifornií.

Omezení vycházejí z plánu, na kterém se státy amerického západu a Mexiko shodly už v roce 2019 a který má za cíl zamezit dalšímu poklesu vody v přehradách. Objem vody přidělený jednotlivým státům se podle něj odvíjí od výšky hladiny v Lake Mead.

Podle vodohospodářské společnosti Central Arizona Project (CAP) hladina v přehradách klesá už od roku 2000, a to rychleji, než se očekávalo. Na vině jsou sucha umocněná klimatickou změnu, nadužívaní řeky a méně tajícího sněhu v pohoří Rocky Mountains, který představuje hlavní vodní zdroj přehrady Lake Mead.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

17.8.2022 10:55
za jak dlouho budeme na řadě my?
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

17.8.2022 13:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tím chce naše vláda zdůraznit, že budeme platit i za vodu, jako mourovatí, protože v USA momentálně drobet chybí. O ničem jiném to není.
Odpovědět
sv

s v

17.8.2022 19:55 Reaguje na Milan Vítkovič
Koukám, že Fiala je borec. Rozhoduje o tom, co bude s vodou v USA. Nebo, že by se jen milánkovi zase zamotala šiška z chlastu na lačný žaludek. Zkus příště tu vodu, milane.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

18.8.2022 11:41 Reaguje na s v
A, omlouvám se, asi jsem to napsal nesrozumitelně. --bude se do tisku cpát tisíc a jeden odstrašujících vzorů, co, kde a kolik vody chybí, aby se v ČR odůvodněně a pořádně zdražila i voda, tedy nový nástroj, jak po zdražení plynu, uhlí, elektřiny, benzinu, nafty, olejů, ředidel, petroleje a všech potravin a ostatních komodit, v závislosti na 20% inflaci k tomu šlo vydřít bezpracně na obyvatestvu republiky další prachy za vodu. Toto vysvětlení je pouze pro pana SV, já se na toho mladíka nezlobím, je to bezpochyby nemocný, dost možná postižený člověk, který na nějaký světelný impulz reaguje, jak nejlépe umí, držme mu všichni palce, aby se nám brzy uzdravil.
Odpovědět
va

vaber

17.8.2022 16:33
svět papouškuje vše co udělají v USA , na nic jiného se nezmůže,
jak dlouho vydrží ledovce v Alpách napájet řeky? ,
Rýn již musel zastavit lodní dopravu,
bude třeba hodně vrtacích souprav pro velké hloubky a potom pro ještě větší hloubky ,
jinde vodu neseženeme
Odpovědět
sv

s v

17.8.2022 19:56 Reaguje na vaber
Prozatím tady "papouškuje" vaber, a ne a ne se z toho iracionálního a hlavně bezmocného vzteku na USA vypapouškovat.
Odpovědět
va

vaber

18.8.2022 08:52 Reaguje na s v
bezmocný vztek tu projevuješ jen ty ,já jsem v pohodě,
pokud jsi si nevšimnul jak svět opakuje vše po USA, tak jsi hodně natvrdlý,
bohužel opakuje i to špatné a kdo nechce opakovat dostane přes držku,
tak to v dnešním světě chodí
Odpovědět
Pe

Petr

17.8.2022 23:22 Reaguje na vaber
Ano, to je jediné, co děláme v "boji" se suchem - vrtáme stále hlouběji.
Jsem zvědavý co budeme dělat, až se provrtáme až do Austrálie.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.8.2022 20:37
Tak zdá se, že pouštní oblasti na jihu USA a na severu Mexika už podle kapacity vodních zdrojů a dle současného několikaletého trendu počasí dosáhly maximální kapacity obyvatelstva. Brzo bud nutné zakázat osídlování těch oblastí bez nějaký povolení či mimo nějaké osidlovací kvóty nebo nějak jinak omezit tamější růst počtu obyvatel.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist