https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analytici-evrope-se-navzdory-sankcim-nadale-dari-dovazet-velke-objemy-nafty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analytici: Evropě se navzdory sankcím nadále daří dovážet velké objemy nafty

24.2.2023 15:37 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | erix2005 / Depositphotos
Evropě se stále daří dovážet velké objemy nafty, přestože Evropská unie začátkem tohoto měsíce zavedla embargo na dodávky tohoto paliva z Ruska. Dovoz nafty do Evropy by tak v únoru mohl mírně překonat lednovou úroveň, zejména díky dodávkám z Blízkého východu a z Asie. Ty by se v únoru mohly vyšplhat na maximum za sedm let. Vyplývá to z odhadů analytické společnosti Vortexa.
 

"Absence ruských barelů pravděpodobně otevřela příležitost pro dodavatele sídlící východně od Suezu," uvedla podle agentury Bloomberg analytička Pamela Mungerová ze společnosti Vortexa. EU embargo na dovoz ropných produktů z Ruska zavedla 5. února. Už o dva měsíce dříve vstoupilo v platnost unijní embargo na ruskou ropu. Embarga jsou součástí reakce EU na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu.

Evropa kvůli blížícímu se embargu začala už v závěru loňského roku dovoz nafty výrazně zvyšovat. Ziskové marže u nafty v Evropě tento měsíc postupně klesají, k čemuž přispívají dostatečné dodávky a nižší poptávka související s mírnou zimou, uvádí Bloomberg.

Průměrná cena nafty v České republice se podle čtvrtečních údajů společnosti CCS za uplynulý týden snížila o 27 haléřů na 36,60 koruny za litr. V následujícím týdnu by ceny podle analytiků mohly dál klesat.

Rusko bylo dlouhá léta hlavním dodavatelem nafty do Evropy. Produkce evropských rafinerií není dostatečná k pokrytí poptávky ze strany velkého množství naftových automobilů provozovaných v Evropě. Loni se Rusko podle údajů společnosti Refinitiv podílelo na dovozu nafty do Evropy téměř polovinou, přestože se evropské země i podniky snažily omezovat obchodní vztahy s Ruskem v reakci na jeho útok na Ukrajinu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

24.2.2023 19:03
Tohle že je cisterna na naftu ?
Leda tak pašovanou !
Pisálkové.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.2.2023 23:09
Je to dobrý, sankce jsou velmi účinné, ale nějakou dobu trvá, než se projeví. Když se posečítají, stačí už jen poslední rána v embargu na ropu a naftu a celý mužikistán se začne sypat. Přes možnost odzigávat vše přes Čínu a Indii i Turecko, prostě všechnyčernoty jsou drahé a příjmy z ropy se ztrácí.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rusky-rozpocet-se-v-lednu-propadl-do-obriho-schodku/2322333
Odpovědět
ZK

Zan K.

26.2.2023 14:00
Hmm - a co na to páni ekologové. Už spočítali, kolik toho CO2 takhle ušeří proti potrubí???
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist