https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/antireklama-na-lov-tulenich-mladat-je-pro-kanadu-prilis-silna-kava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřAntireklama na lov tuleních mláďat je pro Kanadu příliš silná káva

27.5.2012 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Ochránci zvířat z organizace PETA připravili reklamní šot popisující lov tuleňů. Kanadská Rada pro reklamu podmínila televizní vysílání vystřižením dvou scén. Radě se nelíbil detailní záběr na krvácejícího a umírajícího tuleně a záběr, na kterém lovec jiného tuleně udeří do hlavy, holí zahákne a tělo vláčí přes led. Informoval o tom server Hufftington Post.
 

„Tyto scény musí být odstraněny,“ napsala Jessica Bassermannová z kanadské Rady pro reklamu (The Television Bureau of Canada). Dan Mathew z PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) s editací videa nesouhlasí, protože by tím ztratilo sílu. „Pravda musí být ukázána. Pokud je kanadská vláda hrdá na lov tuleňů a hájí jej, pak je potřeba ukázat lidem, co to obnáší,“ říká Mathew.

Kanadská Rada pro reklamu jen velmi zřídka zakáže vysílání nějaké reklamy. Bassermannová však dala jasně najevo, že bez editace se reklama do vysílání nedostane. „S těmito scénami nemůžeme video schválit,“ říká.

PETA oslovila kanadskou televizi CTV Edmonton, ta ale odmítla vysílat nesestříhanou verzi. PETA hodlá v Kanadě reklamní klip šířit prostřednictvím svých webových stránek, což jim Rada pro reklamu nemůže zakázat.

PETA kritizuje nejen krutý způsob získávání tuleních kožešin, ale také to, že aktuálně je kanadskou vládou dotovaný lov tuleňů vyhazováním peněz daňových poplatníků. Loni totiž Rusko, hlavní trh s kožišinami, zakázalo dovoz výrobků z kanadských tuleňů. Kanada tak nemá pro kožešiny odbyt.

Tisková mluvčí ministerstva rybářství Erin Filliterová říká, že lov tuleňů je důležitý zdroj pracovních míst, který na půl roku zaměstná kolem šesti tisíc lidí z odlehlých pobřežních regionů, kde není mnoho jiných příležitostí k obživě.

„Lov tuleňů je provozován humánně a ohleduplně a podporuje se co nejvyšší míra využití zabitého zvířete,“ říká.


reklama

 
Další informace |
Podle zprávy PETA Seal Hunt Commercial Deemed Too Much For Canadian Television zveřejněné na serveru Huffington Post 23. 5. 2012.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist