https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ap-pri-srazce-clunu-s-velrybou-zahynulo-u-noveho-zelandu-pet-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při srážce člunu s velrybou zahynulo u Nového Zélandu pět lidí

11.9.2022 00:09 | WELLINGTON (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Srážku člunu s velrybou u novozélandského Jižního ostrova v sobotu nepřežili dva lidé a tři se pohřešují. Uvedla to agentura AP. Server nzherald.co.nz uvádí, že mrtvých je pět.
 

Policie považuje incident za bezprecedentní a tragickou událost. Na člunu bylo 11 lidí a asi osmimetrový člun se převrátil po desáté hodině místního času. Zachránit se podařilo šest osob, podle policie byla nalezena i těla mrtvých.

Neštěstí, při němž se člun potopil, se stalo v sobotu ráno u města Kaikoura. Policista Matt Boyce to označil za tragickou událost. Policie se nevyjádřila k informaci, že příčinou potíží člunu byla srážka s velrybou. Starosta Kaikoury Craig Mackle řekl, že si myslí, že plavidlo narazilo do velryby. Na moři podle něj panovalo velmi klidné počasí, voda byla velmi studená a u pobřeží bylo vidět několik vorvaňů.

Člun si pronajala podle nzherald.co.nz skupina pozorovatelů ptáků, podle novozélandských médií na něm byli lidé z celé země. Mackle ale řekl, že lidé z člunu přijeli lovit tresky a kanice. Policie mrtvé teprve identifikuje a neví ještě, kdo byl provozovatelem plavidla.

Všichni přeživší byli převezeni do nemocnice, ale byli propuštěni, menší zranění má jenom jeden z nich.

Mackle poděkoval všem, kteří se podíleli na záchraně, a k otázce, zda byl člun přetížen, řekl, že na to nedokáže odpovědět.

Mez těmi, kdo byli převezeni do nemocnice, byl i kapitán. Richard Hill, který s ním v minulosti pracoval, řekl, že kapitán vždy kladl důraz na bezpečnost a nikdy by neriskoval.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist