https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ap-rybarska-konference-dohodla-zvyseni-kvoty-pro-vylov-tunaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybářská konference dohodla zvýšení kvóty pro výlov tuňáků

21.11.2017 23:05 | PRAHA (ČTK)
Delegáti mezinárodní rybářské konference se dohodli na zvýšení kvót pro výlov tuňáka obecného ve východním Atlantiku a Středozemním moři.
Delegáti mezinárodní rybářské konference se dohodli na zvýšení kvót pro výlov tuňáka obecného ve východním Atlantiku a Středozemním moři.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | NOAA
Delegáti mezinárodní rybářské konference se dohodli na zvýšení kvót pro výlov tuňáka obecného ve východním Atlantiku a Středozemním moři. Příští rok se má kvóta zvýšit na 28.000 tun z letošních 24.000 a v každém z následujících dvou let o dalších 4000 tun. S odkazem na své zdroje to dnes uvedla agentura AP. Zvýšení výlovu podle zdrojů nyní umožňuje nárůst populace tuňáka.
 

V porovnání s rokem 2012 se kvóta pro výlov více než zdvojnásobila. Ještě před deseti lety byl tuňák obecný na pokraji vyhubení. V období 1997 až 2007 jeho populace ve východním Atlantiku a Středozemním moři klesla o 60 procent. Od té doby se však situace díky plánu obnovy populace tuňáka obecného zlepšila.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) před zasedáním Mezinárodní komise na ochranu tuňáků v Atlantiku (ICCAT) varoval před razantním zvýšením kvót. Doporučuje, aby se do roku 2020 lovilo ročně 28.000 tun, což je pro rozvoj této rybí populace podle něj odpovídající množství.

Maso z tuňáka obecného je oblíbenou pochoutkou, využívá se například i pro přípravu japonských národních pokrmů suši a sašimi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist