https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aplikace-zive-hory-ukaze-turistum-krajinu-i-historii-krusnohori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aplikace Živé hory ukáže turistům krajinu i historii Krušnohoří

27.2.2021 01:06 | K. VARY (ČTK)
Projekt, který má oživit zaniklá místa v sudetské krajině Krušnohoří, je výsledkem česko-německé spolupráce.
Projekt, který má oživit zaniklá místa v sudetské krajině Krušnohoří, je výsledkem česko-německé spolupráce.
V Karlovarském kraji dokončuje nezisková organizace Antikomplex projekt Znovuoživené Krušnohoří, který má podpořit místní cestovní ruch. Jeho výstupem bude interaktivní vzdělávací aplikace Živé hory, která díky vizualizacím připomene turistům zapomenutá místa a historii sedmi horských obcí v Krušných horách. Dnes filmový štáb k česko-německému projektu natáčel propagační video, které uveřejní v březnu, poté by měla být oficiálně spuštěna aplikace i s videi, sdělil iniciátor projektu Petr Mikšíček.
 

"Cílem projektu je vytvořit sedm vycházkových okruhů v Krušných horách, vytvoření 40 vizualizací v českém a německém jazyce a vytvoření aplikace, která tyto vizualizace umí spustit a která v kapse každého člověka bude fungovat jako takový zájezd strojem času do dějin Krušných hor," popsal Mikšíček.

Projekt, který má oživit zaniklá místa v sudetské krajině Krušnohoří, je výsledkem česko-německé spolupráce. Týká se českých měst a obcí, jako jsou Ostrov, Jáchymov, Abertamy, Boží Dar, Loučná pod Klínovcem, a německých Annaberg-Buchholz a Breitenbrunn. Na projektu, který trval asi pět let, se podílely také místní samosprávy a spolky. Náklady na něj se pohybují kolem deseti milionů korun, velkou část na něj přispěly evropské fondy.

Lidé si mohou aplikaci stáhnout na chytrých telefonech zdarma. Vizualizaci si následně načtou na informačních tabulích, a to v jedné ze sedmi zúčastněných obcí pomocí QR kódu. "Návštěvník může v reálném světě spatřit již neexistující historické budovy či celé areály nebo se stát svědkem rozhovorů z minulých století. Touto rozšířenou realitou se lze procházet, rozhlížet se v ní či se s vytvořenými objekty vyfotit," uvedl Mikšíček. Ve vizualizacích, které nabídnou i dobové scény, si zahrálo několik desítek herců, například i z chebského či karlovarského divadla.

Starosta města Boží Dar Jan Horník uvedl, že mají použité vizualizace také velký potenciál ve vzdělávání. "My na Božím Daru plánujeme využít vizualizace a trasy k vytvoření pracovních listů pro školy z okolí, aby mohly sloužit k výuce," uvedl Horník.

Autoři mají v plánu dlouhodobý projekt dále rozšiřovat i na další pohraniční horské oblasti. Šetrný turismus, zapojení lokálních spolků a samospráv, zájem o historii i nové technologie má podle Mikšíčka přispět k rozvoji zúčastněných regionů a jejich prosperitě.


reklama

 
Barbora Horáčková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

27.2.2021 05:53
Tak už je to ve stádiu "vítání turistů" , ale bude hůř až se o Krušné hory začnou zajímat tlupy ochránců, vykoumají co kde chránit a kde co omezit, udělají se krásné stezky, značení, poučné cedulky, "vkusná" odpočinková místa a centra se zázemím pro turisty. Bude to krása na pohled jen hodit kachnu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist