https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arboriste-destivejsi-rok-prinesl-stromum-ulevu-nadechly-se
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Deštivější rok přinesl stromům úlevu. Nadechly se, popisují arboristé

29.12.2020 11:48 | PRAHA (ČTK)
Zástupci Safe Trees také varovali před "bezhlavým" snížením nákladů na péči o zeleň kvůli omezení výdajů obcí a krajů v důsledku koronakrize. Arboristé zdůraznili, že to může vést k nevratným poškozením a nucenému kácení.
Zástupci Safe Trees také varovali před "bezhlavým" snížením nákladů na péči o zeleň kvůli omezení výdajů obcí a krajů v důsledku koronakrize. Arboristé zdůraznili, že to může vést k nevratným poškozením a nucenému kácení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Letošní počasí prospělo stromům v krajině i městech, snížilo míru jejich fyziologického stresu. Lépe se ujala i výsadba. Úhrn srážek za 11 měsíců byl podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu 735 milimetrů. To je o 139 milimetrů více oproti stejnému období v loňském roce. Srážky navíc byly rozděleny rovnoměrně v celém roce, připomněla společnost Safe Trees. Varovala také před snížením péče v důsledku omezení obecních rozpočtů kvůli dopadům koronaviru. Firma Safe Trees se zaměřuje na péči o mimolesní zeleň, zabývá se i studiemi stavu této oblasti.
 

"Celá situace by se dala připodobnit k tonoucímu člověku, který se mohl jednou zhluboka nadechnout," uvedl arborista Jaroslav Kolařík ze Safe Trees. "Suchá epizoda trvala přibližně pět let, stromy by k úplnému vzpamatování potřebovaly podobně dlouhou dobu. I tento výkyv však pomohl, snížil se fyziologický stres stromů, a to především v prostředí měst a obcí. Stromy mají ovšem ve své reakci určitou setrvačnost, i letos jsme tak zaznamenali cca osm procent suchých stromů, stejně jako odumírání oslabených dřevin kvůli škůdcům," řekl Kolařík. Nejdeštivějším měsícem byl červen se 151 mm srážek.

Srážky pomohly také přežití mladých stromků. V minulých letech se podle Safe Trees v některých případech procento odumřelých výsadeb pohybovalo kolem 40 procent. "Letos se díky rovnoměrnějšímu rozložení srážek výrazně zlepšila právě ujímavost mladých, nově zasazených stromů, u nichž je dostatek vláhy zásadním požadavkem pro přežití. Potřebují podle své velikosti 20 až 100 litrů vody, a to až šestkrát během období vegetace," uvedl Kolařík.

Zástupci Safe Trees také varovali před "bezhlavým" snížením nákladů na péči o zeleň kvůli omezení výdajů obcí a krajů v důsledku koronakrize. Arboristé zdůraznili, že to může vést k nevratným poškozením a nucenému kácení.

"Hlavním problémem mohou být mladé výsadby. Aktuálně masivně prováděné výsadby nutně vyžadují zálivku a výchovný řez. Pokud tyto operace budou omezované, stromy buď uschnou, nebo dojde k vývoji defektního větvení koruny, což povede k nutnosti jejich pokácení během následujících let," upozornil Kolařík.

"Důležitá je ale i stálá péče o stromy s významnými defekty a pravidelné kontroly, které včas odhalí hrozící problémy," zdůraznil arborista. Právě kontroly jsou podle společnosti citelně dražší zejména v případech správy velkých stromových populací - například pro správce komunikací. "Zde se intenzivně pracuje na optimalizaci kontrolních procesů pomocí automatizovaného sběru dat, který by měl šetřit čas i finance," uzavřela společnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.12.2020 13:26
Stromy se mohly nadechnout ale na doplnění zásob podzemní vody to většinou nestačí, na to by bylo potřeba více mokrých let. Argumentovat, že bylo letos o 139 milimetrů víc je trochu zavádějící, protože loni byl extrémně suchý rok a vrcholilo pětisetleté sucho. Spíš kolik je to na dlouhodobý průměr, což už taková hitparáda nebude. Otázkou ale je, co příští rok. nastane zase 5, 8, 10 let sucha? Pravděpodobnost se stále zvyšuje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist