https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arboriste-po-10-letech-premerili-nejvyssi-strom-cr-vyrostl-o-2-67-m-na-66-72-m
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arboristé po 10 letech přeměřili nejvyšší strom ČR, vyrostl o 2,67 m na 66,72 m

24.10.2024 11:59 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Arboristé po deseti letech přeměřili nejvyšší strom v Česku, vyrostl o 2,67 metru na 66,72 metru. Douglaska tisolistá u Návarova na Jablonecku se řadí mezi nejvyšší a nejobjemnější stromy také v Evropě. Má 145 let. V tiskové zprávě o tom informovala nezisková organizace PEFC ČR.
 
K přeměření stromu použili odborníci drony a speciální stromolezeckou lanovou techniku. Během měření zároveň zkontrolovali zdravotní stav, podle výsledků se stromu daří a je vitální.

Podle organizace byla douglaska označena za nejvyšší strom v ČR v roce 2014, tehdy se ale rozměrově mimořádné stromy neevidovaly. V současnosti vysoké stromy na základě terénního průzkumu zanáší do svého systému Národní inventarizace lesů.

Douglaska tisolistá se nachází v lese na Železnobrodsku, v porostu u Návarova a patří společnosti s certifikací PEFC. Certifikát podporuje udržitelné hospodaření v lesích a dokládá, že v celém dodavatelském řetězci lesních produktů, bylo dřevo produkováno za dodržování nejvyšších ekologických, sociálních a etických standardů. Systémem PEFC je certifikováno více než 70 procent rozlohy českých lesů. Andrea Skřivánková z organizace dodala, že v porostu se nachází i další douglasky, které svou výškou převyšují 60 metrů, a prostředí jim svědčí.

Douglaska tisolistá pochází ze Severní Ameriky a dorůstá výšky 60 až 75 metrů, s průměrem kmene 1,5 až dva metry. Podle lesníků se běžně dožívá 500 let, jsou ale uváděny případy stromů i přes 1000 let starých.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Peter Sládek

Peter Sládek

24.10.2024 13:17
Zaujímavé... Len tá silueta vo videu označená ako "Katedrála sv. Víta" vyzerá ako Týnský chrám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.10.2024 14:55
Fakt dobrý, ale geodet by tam vůbec lézt nemusel.
Odpovědět
JS

Josef Střítecký

24.10.2024 15:06
Je to dobře, nebo špatně, mít v ČR tak unikátní strom? Těší mě, že se mu i ve střední Evropě daří zachycovat úžasné množství atmosférického uhlíku. Není ale tím pádem příliš "invazivní" ? Co na to řeknou hoši jako je pan Jakub Hruška a jemu podobní? Neměli by ho pokácet, nebo dokonce nahecovat někoho, aby by ho podpálil?
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

24.10.2024 15:08
Rád bych se dožil toho, že jednou zase budeme mít i pořádné (třeba 50m vysoké) smrky nebo jedle. Douglaskám v tom lese nad Kamenicí přeju aby tam ještě dlouho mohly růst a prosperovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist