https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/armada-500-kachen-chrani-vinici-v-jar-pred-skudci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Armáda 500 kachen chrání vinici v JAR před škůdci

22.1.2023 20:42 | Johannesburg (ČTK)
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zhruba 500 kachen plemene indický běžec dohlíží v Jihoafrické republice na tamní vinici a hubí škodlivé plže a hmyz, tamní vinaři díky tomu nemusejí používat pesticidy ani syntetická hnojiva. Hejna bílých, černých a hnědých kachen slouží nejen jako přírodní ochrana proti škůdcům, ale také jako atrakce pro turisty, píše agentura Reuters.
 

"Říkáme jim vojáci vinic," uvedl manažer farmy Vergenoegd Löw Wine Estate, která leží u Kapského Města. Plemeno indických běžců má dlouhé nohy a vzpřímený postoj, což kachnám umožňuje dosáhnout i na slimáky mezi listy vinné révy. Vinice zároveň využívá i trus kachen a dalších zvířat, a zajišťuje si tak co nejudržitelnější provoz.

Hejna kachen ráno vyrážejí na vinice, aby předešla poničení úrody, a večer se vracejí do svých výběhů, kde klovou granule s výživným krmivem pro ptáky. "Je to skoro jako starat se o vlastní děti," uvedla Yodell Scholtzová, která o kachny na vinici pečuje poslední dva roky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jan Omasta

29.1.2023 18:18
To se mi líbí. Doufám, že indičtí běžci budou oblíbení i u spotřebitelů v hypermarketech. Myslím s těmi dlouhými nohami.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2023 11:00
Tudy cesta vede, jen to umět ve velkém.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist