https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-zvyseni-kapacit-spaloven-je-zbytecne-hrozi-dovazeni-odpadu-z-ciziny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika: Zvýšení kapacit spaloven je zbytečné, hrozí dovážení odpadů z ciziny

23.6.2021 14:34 | PRAHA (ČTK)
Nyní je povoleno spoluspalování odpadu v pěti cementárnách v Česku. Spalovny jsou pak v Praze, v Brně, Liberci a Plzni a na spalování odpadů se podílejí také teplárny v Karviné a v Přerově. "Je povolena spalovna v Komořanech u Mostu. Není potřeba souhlasit s výstavbou spalovny komunálních odpadů v Mělníce a není potřeba souhlasit s nějakými dalšími novými kapacity spaloven, jak jsou plánovány v Českých Budějovicích a Plané," říká Jindřich Petrlík z Arniky.
Nyní je povoleno spoluspalování odpadu v pěti cementárnách v Česku. Spalovny jsou pak v Praze, v Brně, Liberci a Plzni a na spalování odpadů se podílejí také teplárny v Karviné a v Přerově. "Je povolena spalovna v Komořanech u Mostu. Není potřeba souhlasit s výstavbou spalovny komunálních odpadů v Mělníce a není potřeba souhlasit s nějakými dalšími novými kapacity spaloven, jak jsou plánovány v Českých Budějovicích a Plané," říká Jindřich Petrlík z Arniky.
Foto | Josef Mašek / Ekolist.cz
Organizace Arnika kritizuje zvyšování kapacit pro spalování a energetické využití odpadu v tuzemsku. Podle spolku je to zbytečné a hrozí, že nedostatečně využitá zařízení budou v budoucnu likvidovat odpad ze zahraničí. Zástupci Arniky na tiskové konferenci uvedli, že současný odpadový zákon takovému postupu "otvírá vrátka". Požadují také neschválení nových kapacit v teplárnách v Českých Budějovicích a v Plané nad Lužnicí a zrušení povolení pro zařízení na energetické využití odpadu na Mělnicku. Vyjádření ministerstva životního prostředí ČTK shání.
 

Podle odhadů Arniky bylo v roce 2020 v Česku vyprodukováno zhruba šest milionů tun komunálních odpadů. Z toho se zrecyklovalo zhruba 34 procent a 15 procent těchto odpadů putovalo do spaloven nebo cementáren spoluspalujících odpady. "A na skládkách jich skončilo 46 procent. Když se podíváme na to, co je v současnosti už plánováno, tak pro rok 2035 už máme nějakým způsobem postavenou nebo povolenou kapacitu pro spalovny a cementárny, která odpovídá zhruba 36 procentům z těch šesti milionů tun. Což je v podstatě daleko více, než by mělo být určeno pro spalování odpadů," uvedl za Arniku expert na odpady Jindřich Petrlík.

Upozornil, že při naplňování směrnice EU bude třeba po roce 2035 nejméně 65 procent komunálních odpadů zrecyklovat a skládkovat nejvýše deset procent těchto odpadů, které nelze nijak využít. Pro spalovny by tak podle něj zbylo 25 procent komunálních odpadů. Při srovnání kapacit všech spaloven, která by podle Arniky činila zhruba 2,1 milionu tun, by jim však "chybělo" asi 600.000 tun odpadů ročně. Zdůrazňují tedy, že navýšení kapacit není třeba. Arnika pro odhad ve 30. letech počítala s šesti miliony tun komunálních odpadů, a to s odůvodněním, že do budoucna je cíl produkci odpadů snížit nebo zastavit.

"Obáváme se, že takto nekontrolovaný růst kapacity pro spalování odpadů do budoucna povede k tomu, že vystavěné spalovny odpadů nebudou mít co pálit a budou se rozhlížet po doplnění své kapacity dovozem odpadů ze zahraničí," míní Petrlík. "Problém je, že zákon o odpadech vlastně tady tomu otevřel vrátka daleko více, než tomu bylo dosud. Protože říká, že spalovny mohou dovést odpad, pokud už vyčerpaly tu možnost spalovat odpad v České republice," upozornil ekolog. Další opatření a předpisy v oblasti odpadového hospodářství pak podle něj nahrávají spíš přesunu odpadů ze skládek do spaloven než do oblasti recyklace. Petrlík také podotkl, že některé státy, například Nizozemsko, Dánsko, nebo Estonsko, kapacitu spaloven "přehnaly" a budou ji muset i podle požadavků EU snižovat.

Petrlík uvedl, že nyní je povoleno spoluspalování odpadu v pěti cementárnách v Česku. Spalovny jsou pak v Praze, v Brně, Liberci a Plzni a na spalování odpadů se podílejí také teplárny v Karviné a v Přerově. "Je povolena spalovna v Komořanech u Mostu. Není potřeba souhlasit s výstavbou spalovny komunálních odpadů v Mělníce a není potřeba souhlasit s nějakými dalšími novými kapacity spaloven, jak jsou plánovány v Českých Budějovicích a Plané," uzavřel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

23.6.2021 17:16
To, co je pro jednoho odpad, je pro druhého surovina - v tomto případě energetická.
A starost Arniky o to, aby spalovny ekonomicky nestrádaly, je úsměvná. Nechal bych to na spalovnách.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.6.2021 09:23 Reaguje na Richard Vacek
to je relativní...má se stavět spalovna pro to, aby se majitel napakoval na úkor našeho zdraví? ono to je úsměvné možná pro vás ale každý kdo dokáže přemýšlet aspoň minimálně zeleně ví, že je na stole cirkulární hospodaření s odpady. Kde recyklace už je dávno překonaná či je výrazně eliminovaná. Odpadů už je tolik, že už v podstatě systém bez dotace selhává.
Odpovědět
LB

Lukas B.

23.6.2021 19:15
ona je metr za hranicí nějaká jiná atmosféra?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.6.2021 20:07
Odpadu je stále více, tak jsou zase mimo mísu. Ať se jedou podívat do Vídně, tam mají spalovnu téměř uprostřed města, už minimálně 50let.
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.6.2021 20:44
Pro takové jako jsou v Arnice mělikdysi češi jedno pojmenování.Zemský škudce
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.6.2021 20:44
Pro takové jako jsou v Arnice mělikdysi češi jedno pojmenování.Zemský škudce
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.6.2021 20:45
Mám za to, že Arnika se mýlí. I v tak zelené zemi jakou je Švédsko existuje řada malých komunálních spaloven pro výrobu tepla - CZT.
Tak proč ne taky v ČR ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.6.2021 09:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
protože to není samo spása....ten odpad strusku která tak vznikne musíte taky někam uložit a dost často je to mix největšího hnusu co se tam pálí.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

23.6.2021 21:14
Pokud bude v ČR přebytek kapacity bude to spalování asi levnější... To by pro domácnosti v ČR byla opravdová pohroma. Navíc by snad méně lidí pálilo odpad doma v kamnech. Ještě že o nás má Arnika péči.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

24.6.2021 08:54
líbí se mi, jak tady zase má každý jasno, ale řekněte lidem, že vedle nich budete stavět spalovnu, tak se pokakaj. Je to stejné jak odpad z jaderek, levná elektřina ano, ale odpad u nás ne ten dejte někam jinam-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

24.6.2021 09:13 Reaguje na Robert Jirman
Nemela bych problem, kdyby se jaderny odpad ulozil napr. do uranovych dolu, zpet odkud prisel.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.6.2021 09:17
odpadu už je tolik, že je nikdo nechce...mnohem reálnější je fakt, že Čína drancuje naše přírodní bohatství tedy důvod, proč velmi rychle stoupají ceny výrobků ze dřeva a oceli....někdo se tu těžce pakuje celé stavebnictví roste raketově
Odpovědět
JO

Jarka O.

24.6.2021 09:36 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nerozumim vam. Cina je ted kolonialista? a co je to cirkularni hospodareni s odpady bez recyklace? Slysela jsem ,ze na stole jsou zase skladky, to se mi zda divne. Spalovny se po Evrope rusi, to jo, duvod nikdo nahlas nerekne, ale myslim, ze jsou to ceny povolenek. Co jineho?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.6.2021 08:46
Pan Petrlík se pasuje na odborníka v odpadech, ale má problém s aritmetikou a i s algebrou. Lobuje proti spalovnám a jeho argumentace nemá logiku. Tito sociální inženýři horují pro přerozdělovací procesy a produktivita práce je pro ně španělská vesnice.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist