https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asociace-duvody-pro-nevypsani-podpory-zelene-energii-neexistuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asociace: Důvody pro nevypsání podpory zelené energii neexistují

17.8.2016 15:02 | PRAHA (ČTK)
Vitásková již dříve uvedla, že považuje vyplácení dotací bez notifikace za nezákonné. ERÚ proto odmítal rozhodnutí řadu měsíců vydat i loni, nakonec tak učinil až po nařízení vlády v závěru roku
Vitásková již dříve uvedla, že považuje vyplácení dotací bez notifikace za nezákonné. ERÚ proto odmítal rozhodnutí řadu měsíců vydat i loni, nakonec tak učinil až po nařízení vlády v závěru roku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Aliance pro energetickou soběstačnost (AliES) a Solární asociace nesouhlasí s názorem předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové na vypsání podpory pro obnovitelné zdroje energie (OZE). Vitásková na dnešní tiskové konferenci uvedla, že ERÚ vypíše podporu pro většinu OZE v Česku pro příští rok pouze v případě, že budou mít schválení Evropské komise, takzvanou notifikaci. Podle asociací ale důvody pro nevypsání podpory neexistují.
 

"Podporu pro obnovitelné zdroje by bylo možné zastavit jen v případě, že by komise shledala, že je tato podpora neslučitelná s vnitřním trhem unie. To vyplývá i z textu cenového rozhodnutí o vypsání podpory z prosince loňského roku. Nic takového však není projednáváno a komise ani nic podobného České republice nesdělila," uvedl ředitel AliES Martin Sedlák.

Náměstkyně ministra průmyslu Lenka Kovačovská v úterý uvedla, že podle informací ministerstva z Evropské komise by notifikační rozhodnutí pro zdroje uvedené do provozu od 1. ledna 2016 měla být vydána nejpozději do konce srpna. Notifikační rozhodnutí pro tzv. staré OZE pak nejpozději do konce září. Komise podle ní situaci v ČR pečlivě sleduje a chce předejít problémům.

Podle ředitelky Solární asociace Veroniky Hamáčkové udělalo ministerstvo průmyslu během jednání s Evropskou komisí pro stabilizaci obnovitelných zdrojů energie v Česku maximum. "Tento moderní obor se však u nás bude moci dále rozvíjet pouze v případě, že se podaří stabilizovat také situaci na ERÚ. Nejistota, kterou svými kroky předsedkyně ERÚ vyvolává, ohrožuje využití místních čistých zdrojů energie," dodala Hamáčková.

Vitásková již dříve uvedla, že považuje vyplácení dotací bez notifikace za nezákonné. ERÚ proto odmítal rozhodnutí řadu měsíců vydat i loni, nakonec tak učinil až po nařízení vlády v závěru roku. Předsedkyně ERÚ dnes uvedla, že cenové rozhodnutí pro obnovitelné zdroje pro příští rok úřad plánuje vydat do konce září.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

17.8.2016 22:55
Tak "důvody neexistují". A co takhle důvod, že podporovat oze zloděje, příživníky a oze parodie na elektrárny, které svou funkci neplní ani přes miliardové dotace je k ničemu.
Odpovědět

20.8.2016 05:19 Reaguje na
Souhlasím, paní Hamáčková z té zlodějiny profituje, no a Sedlák taky. Jsou to pokrytci, kteří "zachraňují svět."
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist