https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aukcni-sin-v-parizi-nabidne-lebku-triceratopse-prezdivaneho-baby-jane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aukční síň v Paříži nabídne lebku triceratopse přezdívaného Baby Jane

18.11.2023 17:42 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zhruba 68 milionů let starou lebku triceratopse, býložravého dinosaura s typickými třemi rohy na hlavě, nabídne příští týden v Paříži aukční síň Christie's. Očekává se, že se vzácná zkamenělina prodá za 300 000 až 500 000 eur (7,3 až 12,2 milionu korun).
 

Lebku triceratopse, který od předchozího majitele dostal přezdívku Baby Jane, paleontologové objevili v roce 1998 v americkém státě Severní Dakota.

"Všechny děti, i tak velké děti jako my, tuto emblematickou hlavu poznají," řekl agentuře Reuters šéf aukce plánované na 21. listopadu Hippolyte de la Féronnière. "Existují i celé kostry, ale pro sběratele je možná jednodušší mít v obývacím pokoji pouze hlavu," dodal.

Triceratopsové mohli dosáhnout délky až devíti metrů. Téměř kompletní fosilie tohoto býložravce včetně lebky se v Paříži vydražila v roce 2021 za 5,5 milionu eur (135,5 milionu korun). Tehdy se jednalo o jedince přezdívaného Big John, přičemž jenom jeho lebka měřila na 2,6 metru.

Držitelem rekordu, co se vydražené částky za lebku triceratopse týče, je zkamenělina prodaná na předloňské aukci Christie's v Londýně, za kterou její nový majitel zaplatil 500 000 liber (14 milionů korun). Absolutním rekordmanem v kategorii dinosauřích fosilií se v roce 2020 stal Stanley - jedna z největších a nejúplnějších koster Tyrannosaura rexe na světě. V aukci Christie's v New Yorku za tohoto masožravce sběratel zaplatil 31,8 milionu dolarů (asi 717 milionů korun).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist