https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australie-nasadi-proti-zdivocelym-kockam-robota-plivajiciho-toxicky-gel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Austrálie nasadí proti zdivočelým kočkám robota plivajícího toxický gel

18.7.2023 10:58 | SYDNEY (ČTK)
Zdivočelá kočka v Austrálii
Zdivočelá kočka v Austrálii
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Roboti plivající jed proti milionům zdivočelých koček. Co se na první pohled zdá jako zápletka akčního hollywoodského trháku je ve skutečnosti reálným plánem australské vlády. Kočky domácí, které nemají přirozeného nepřítele, se na kontinentu přemnožily a likvidují australské původní druhy, píší místní média.
 

Cílem vlády je do pěti let zlikvidovat šest milionů divokých koček. Nasadí proti nim 15 robotů s nejmodernějším vybavením včetně kamer, laserů či solárního napájení, kteří své kočičí protivníky rozpoznají podle siluety a způsobu, jakým se pohybují. Jakmile malou šelmu zaměří, robot pojmenovaný s odkazem na latinský název kočky (felis catus) Felixer jí na srst stříkne toxický gel označovaný jako jed 1080, který kočka požije při čištění kožichu. K jejímu úhynu stačí osm miligramů gelu.

Zdivočelé kočky domácí mají podle australského serveru WAToday každý den na svědomí život devíti milionů zvířat, včetně tří milionů savců, 1,7 milionu plazů či milionu ptáků. V domácnostech hýčkané kočky jsou na izolovaném kontinentu nejničivějším živočišným druhem a ročně australskou ekonomiku stojí 300 milionů australských dolarů. Ty australské úřady vynaloží na nápravu škod, ale i na opatření na regulaci populace, jako jsou návnady a pasti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.7.2023 15:13
Co na to CML a milovníci těchto ušlechtilých tvorů? Za mě tedy palec hore!-)
Odpovědět
me

meluzína

20.7.2023 11:30
Bude se používat jed 1080, který je toxický téměř pro všechno živé, nejen pro kočky. Velice bolestivá smrt. Druhotné otravy zvířat se budou popírat, stejně jako u fosfidu zinečnatého (stutox)
https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_fluoroacetate
A jaká je chybovost UI robotů? Jako že třeba nepozná kočku od čivavy nebo koaly nebo od batolete? Nikdo neví, ale určitě se bude učit a těch pár zvířat, které zemřou omylem trefené místo koček si stěžovat nebude. Tak jen doufat, že kočky se nebudou učit rychleji než UI a UI se nakonec nenaučí, že lepší střílet jed na něco co neuteče...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist