https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australie-prohlasila-koaly-na-casti-sveho-uzemi-za-ohrozeny-druh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Austrálie prohlásila koaly na části svého území za ohrožený druh

11.2.2022 11:18 | CANBERRA (ČTK)
Po větší ochraně koalů volají již delší dobu ekologické iniciativy a badatelé.
Po větší ochraně koalů volají již delší dobu ekologické iniciativy a badatelé.
Australská vláda prohlásila na části svého území koaly medvídkovité za ohrožený druh. Kabinet tak vyslyšel volání ekologických organizací a badatelů, kteří upozorňovali na rychlý pokles stavu tohoto zvířete, jež patří mezi symboly Austrálie, uvedl deník The Guardian. Podle některý odhadů se populace koalů v posledních letech snížila až o 30 procent.
 

"Posiluji ochranu koalů v Novém Jižním Walesu, na území hlavního města a v Queenslandu tím, že jsem je přeřadila z původního zranitelného druhu do druhu ohroženého," uvedla ministryně životního prostředí Sussan Leyová. Podle ní stavy koalů ohrožují zničující požáry, které v letech 2019 a 2020 velmi silně zasáhly právě Nový Jižní Wales, nemoci, rozšiřování měst a ztráta jejich přirozeného prostředí.

Po větší ochraně koalů volají již delší dobu ekologické iniciativy a badatelé. Australský představitel Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Dermot O’Gorman upozorňuje, že během jednoho desetiletí se koalové staly z druhu, který nebyl nikterak chráněn, druhem ohroženým. "To je strašně rychlý pokles pro jedno z nejikoničtějších zvířat na světě," uvedl O’Gorman, podle kterého je rozhodnutí ministryně "pochmurné, ale důležité". Věří však, že je stále čas koaly zachránit. Další ekologové ale tvrdí, že vláda s touto ochranou zaspala, a kabinet vyzývají k přísnější ekologické legislativě. "Pro vládu je to výzva, aby se postavila neustálému ničení prostředí koalů," tvrdí ekologická aktivistka Alexia Wellbeloveová.

Přesun mezi ohrožené druhy posílí ochranu koalů tím, že zpřísní pravidla pro posuzování dopadů na životní prostředí podnikatelských aktivit. Vláda by také měla vypracovat plán obnovy druhu, který by měl určit hlavní hrozby a najít řešení. V lednu kabinet vyčlenil na ochranu koalů dodatečných 50 milionů dolarů (přes miliardu korun), což ale ekologové označili za pověstnou "kapku v moři".

V loňském roce australská nadace na ochranu koalů uvedla, že v předchozích třech letech se počet těchto zvířat, jež obývají především východní pobřeží Austrálie, snížil o 30 procent na 58.000. Podle nadace prudký pokles začal už před ničivými požáry z let 2019 a 2020.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist