https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australie-spustila-program-pomoci-koalum-jejichz-pocet-klesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Austrálie spustila program pomoci koalům, jejichž počet klesá

8.5.2018 00:10 (ČTK)
Počet koalů medvídkovitých (na obrázku) klesá kvůli klimatickým změnám. Na jejich úbytku se podepisuje i zmenšující se plocha jejich přirozeného životního prostředí, kromě toho se stávají obětí psů a hynou pod koly automobilů i při lesních požárech.
Počet koalů medvídkovitých (na obrázku) klesá kvůli klimatickým změnám. Na jejich úbytku se podepisuje i zmenšující se plocha jejich přirozeného životního prostředí, kromě toho se stávají obětí psů a hynou pod koly automobilů i při lesních požárech.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Austrálie včera představila program na záchranu koalů, jejichž počet prudce klesá. Na program vyčlení 45 milionů australských dolarů (722 milionů Kč), informovala agentura AFP.
 

Australská Nadace pro koaly odhaduje, že ve volné přírodě už nežije víc než 43.000 těchto vačnatců, kteří jsou jedním ze symbolů Austrálie. Před příchodem prvních britských kolonistů v roce 1788 se jejich počet odhaduje na více než deset milionů.

"Koalové jsou národní poklad," řekla premiérka státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová. "Pokud se nám nepodaří zajistit budoucnost této národní ikony, bude to nesmírná škoda," dodala při představení programu.

Počet koalů medvídkovitých klesá kvůli klimatickým změnám. Na jejich úbytku se podepisuje i zmenšující se plocha jejich přirozeného životního prostředí, kromě toho se stávají obětí psů a hynou pod koly automobilů i při lesních požárech.

Podle studií počet koalů v Novém Jižním Walesu za posledních 15-20 let klesl o 26 procent. V dalších australských oblastech už koalové prakticky vymizeli. Vládou vyčleněných 45 milionů dolarů je určeno na vytvoření rozsáhlé rezervace s plochou tisíců hektarů, s cílem uchovat přirozené přírodní prostředí koalů medvídkovitých.

Fond bude také určený na výzkum nemocí, které populaci koalů kosí, jako jsou například infekční chlamydie přenášející se při páření.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist