https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australie-vyda-zakaz-rybolovu-pro-super-trawler-zalekla-se-jeho-velikosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Austrálie vydá zákaz rybolovu pro super trawler, zalekla se jeho velikosti

17.9.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tato loď  v Austrálii lovit nesmí. Na snímku super trawler Margiris, který se nově jmenuje Abel Tasman.
Tato loď v Austrálii lovit nesmí. Na snímku super trawler Margiris, který se nově jmenuje Abel Tasman.
Australská vláda vydá dočasný zákaz rybolovu ve svých vodách jedné konkrétní lodi. Tamní ministerstvo životního prostředí si chce vzít dva roky na to, aby zjistilo, jaký vliv by loď měla na mořské ekosystémy. Nejde totiž o obyčejnou loď, ale tzv. super trawler – loď vybavenou dlouhými tažnými sítěmi a obrovskou kapacitou mrazících boxů. „Tak velkou loď jsme nikdy v našich vodách neměli. Musíme se na to připravit,“ říká australský ministr životního prostředí Tony Burke.
 

Tony Burke by měl v úterý předložit vládě zákon, který mu umožní zákaz vydat. To se pochopitelně majiteli sto čtyřicet dva metrů dlouhé lodi Abel Tasman nelíbí. Loď totiž získala povolení za přísných podmínek vylovit v australských vodách 18 000 tun makrel ročně.

"Pokud bychom to neudělali, dali bychom v sázku životní prostředí, komerční rybolov a každého, kdo miluje rybaření. A to je risk, který si nemohu na sebe vzít," prohlásil Burke. Podle něho je před tím, než podobně velké lodě rozhodí sítě v australských mořích, potřeba zjistit, jaký dopad to bude mít na mořské ekosystémy a jaké budou sociální a ekonomické dopady. Jeho rozhodnutí uvítali aktivisté z Greenpeace a dalších environmentálních organizací, ale i rekreační rybáři, kteří se zapojili do kampaně proti super trawleru.

Gerry Geen za majitele lodi vyjádřil velké zklamání z toho, že australská vláda přijala takovéto selektivní rozhodnutí. O práci podle něho přijde padesát lidí. „Splnili jsme všechny požadavky a regulace, roky spolupracovali s úřady. A pak nás vláda sestřelí kvůli obavám z velikosti lodi,“ stěžoval si na australskou vládu Gerry Geen. Loď Abel Tasman, která se původně jmenovala Margiris, disponuje mrazícími boxy, kam se vejde 6200 tun ryb.

Tony Burke chce předložit zákon, který v případě, že nějaká rybářská aktivita vyvolá pochybnosti co do svých dopadů na životní prostředí, umožní jeho úřadu zasáhnout a nařídit vědecké přezkoumání. A na dobu dvou let aktivitu zastavit. Bude se na tom ale muset shodnout s ministerstvem pro rybolov.

Greenpeace ve své kampani upozorňovala na to, že loď dokáže za jediný den vylovit víc jak dva tisíce tun ryb. Při lovu se do sítí chytí nejen požadované ryby, ale i mnoho dalších živočichů, kteří v sítích zahynou zbytečně. Loď navíc loví tak, že táhne sítě po dně. Dochází přitom k ničení mořského dna.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist