https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australie-zazivajici-horke-a-vetrne-jaro-se-potyka-s-desitkami-pozaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Austrálie, zažívající horké a větrné jaro, se potýká s desítkami požárů

20.9.2023 18:10 | SYDNEY (ČTK)
Podle australských úřadů by požáry v zemi mohly být nejhorší od období 2019-2020, kdy plameny během takzvaného černého léta zničily na australském kontinentu oblast o velikosti Turecka.
Podle australských úřadů by požáry v zemi mohly být nejhorší od období 2019-2020, kdy plameny během takzvaného černého léta zničily na australském kontinentu oblast o velikosti Turecka.
Silný vítr a nebývalá vlna veder na začátku australského jara rozdmýchaly na jihovýchodě Austrálie desítky lesních požárů, s nimiž bojuje přes 600 hasičů. Oblast největšího australského města Sydney, kde teploty pět dní za sebou přesáhly 30 stupňů Celsia, vyhlásila varování před extrémním nebezpečím vzniku požárů, informovala agentura Reuters.
 

"Ve státě Nový Jižní Wales bojovalo dnes ráno více než 600 hasičů se 68 požáry, z nichž 17 se zatím nepodařilo dostat pod kontrolu," uvedl místní hasičský sbor. "Kvůli horkému, suchému a větrnému počasí, které je na dnešní den předpovídáno, existuje v širší oblasti Sydney extrémní riziko požárů," dodal hasičský sbor.

Ve velké části Nového Jižního Walesu je zakázáno rozdělávat oheň. Region zažívá neobvykle horký začátek jara na jižní polokouli, kdy teploty vysoce přesahují průměr. Podle meteorologů by ale situaci mohla zlepšit studená fronta, jejíž příchod se očekává ve čtvrtek.

Problémy jsou hlášeny také z australského ostrovního státu Tasmánie, kde byli obyvatelé oblíbeného letoviska Coles Bay vyzváni, aby se přesunuli na bezpečnější místo kvůli nekontrolovanému požáru vegetace. Škody na majetku ani zranění ale zatím nejsou hlášeny.

Po třech letech silných dešťů a častých záplav předpovídají meteorologové v souvislosti s jevem El Niňo na letošní léto v Austrálii sucho a vedro. Podle australských úřadů by požáry v zemi mohly být nejhorší od období 2019-2020, kdy plameny během takzvaného černého léta zničily na australském kontinentu oblast o velikosti Turecka a připravily o život 33 lidí, napsala agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jarka O.

21.9.2023 14:18
Jen jestli tam náhodou neodjeli čeští ochránci klimatu, přírodní obnovy lesa, z NP ČŠ nebo jiní zmatenci, na praxi.
Odpovědět
va

vaber

22.9.2023 08:04
sucho, vedro a požáry jsou už i v Tasmánii,
Turecko je 10x větší než ČR ,tak jim tam shořely lesy velké jak 10 ČR,
neradostná budoucnost
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist