https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australskemu-rybari-hrozi-pokuta-az-22.000-dolaru-za-zabiti-chranene-ryby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australskému rybáři hrozí pokuta až 22 000 dolarů za zabití chráněné ryby

7.5.2023 00:06 (ČTK)
Ze zprávy není jasné, jestli se jednalo o pyskouna zelenkavého, nebo pyskouna Gouldova.
Ze zprávy není jasné, jestli se jednalo o pyskouna zelenkavého, nebo pyskouna Gouldova.
Skvělá nálada australského rybáře lovícího harpunou rychle pohasla, když zjistil, že mu hrozí pokuta až ve výši 22 000 dolarů (asi 315 000 korun). Postaral se o to jeho úlovek, se kterým se nechal pyšně vyfotit; místní druh pyskouna, který se ale v dané oblasti smí lovit jen na rybářský prut a za splnění přísných podmínek, informoval zpravodajský server news.com.au.
 

Ze zprávy není jasné, jestli se jednalo o pyskouna zelenkavého, nebo pyskouna Gouldova. Oba tyto druhy, o kterých je známo, že nejsou agresivní a jsou velmi zvědavé, se v Novém Jižním Walesu nesmějí lovit harpunou a pro komerční účely. Pyskoun se od roku 1996 stal národní rybou tohoto australského státu.

Legálně je tu možné pyskouny lovit jen na rybářský prut. Úlovek musí mít délku minimálně 30 centimetrů a rekreační rybáři si smí ponechat jen dva pyskouny - a jen jeden z nich může být delší než 60 centimetrů, dodal news.com.au.

Tresty za porušení těchto pravidel jsou vysoké - od pokuty 500 australských dolarů udělené na místě za nedodržení délky nebo ponechání většího počtu ulovených pyskounů, až po 22 000 dolarů a/nebo půl roku vězení za ulovení pyskouna nezákonnou metodou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist