https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australskou-viktorii-suzovaly-deste-pavouci-krajinu-obetkali-sitemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australskou Viktorii sužovaly deště, pavouci krajinu obetkali sítěmi

20.6.2021 19:30 | CANBERRA (ČTK)
"Bylo to nádherné. Všechno zahalila krásná pavoučí síť, byla na stromech i plotech. Právě zapadalo slunce a bylo pěkné světlo, takže bylo vidět, jak se sítě pohupují nad celou krajinou."
"Bylo to nádherné. Všechno zahalila krásná pavoučí síť, byla na stromech i plotech. Právě zapadalo slunce a bylo pěkné světlo, takže bylo vidět, jak se sítě pohupují nad celou krajinou."
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pavouci si po několikadenních deštích a záplavách v australském státě Viktorie utkali rozlehlé sítě, které pokryly i kilometrové úseky. Podle odborníků jde o taktiku přežití, kdy se pavouci snaží dostat co nejrychleji do vyšších poloh a vystřelují vlákna nad sebe, aby se zachytila na vegetaci.
 

Kurátor v oddělení hmyzu muzea ve státě Viktorie Ken Walker, jehož citovala stanice BBC, řekl, že v tomto případě zřejmě vystřelily vlákna do stromů miliony pavouků. "Pavouci, kteří žijí na zemi, se potřebují dostat velmi rychle vzhůru. Vlákna se zachytí na vegetaci a oni po nich mohou uniknout," sdělil Walker. Na pozemcích podél některých silnic tak nízkou vegetaci i stromy pokryly rozměrné sítě.

Členka místní městské rady Carolyn Crossleyová řekla, že se vydala k jezeru, aby zkontrolovala škody způsobené záplavami, a ohromily ji sítě. Viděla je už dříve, ale nikdy tak rozsáhlé.

"Nenahánělo to strach, bylo to nádherné. Všechno zahalila krásná pavoučí síť, byla na stromech i plotech. Právě zapadalo slunce a bylo pěkné světlo, takže bylo vidět, jak se sítě pohupují nad celou krajinou," sdělila. Bylo to podle ní, jako kdyby se krajina ocitla pod jedinou pokrývkou hemžící se pavouky. "To, že se síť neprotrhla, znamená, že pavouci při vytváření té neuvěřitelné umělecké krajinné instalace nějak spolupracovali," dodala.

Jiná obyvatelka Viktorie Amanda Traegerová řekla, že si nejprve její rodina myslela, že někdo natáhl podél silnice ochranné sítě. "Už jsem to kdysi viděla, ale tohle bylo ohromující," řekla.

Viktorii v minulých dnech postihly vydatné deště a způsobily náhlé záplavy a škody. Dva lidé zemřeli v autech, úřady situaci označily za katastrofu, bez elektřiny se ocitlo několik set domů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist