https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australsti-klimaticti-aktiviste-se-v-galerii-na-protest-prilepili-k-picassovi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australští klimatičtí aktivisté se v galerii na protest přilepili k Picassovi

10.10.2022 00:32 | MELBOURNE (ČTK)
Vlajka hnutí Extinction Rebellion.
Vlajka hnutí Extinction Rebellion.
Australská policie včera zatkla dva klimatické aktivisty ze skupiny Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), kteří se přilepili k obrazu španělského malíře Pabla Picassa. Dílo s názvem Masakr v Koreji v národní galerii ve městě Melbourne chrání sklo, podle organizace dílo aktivisté při protestní akci nijak nepoškodili.
 

Protestující přišli do galerie jako běžní návštěvníci. Okolo 12:40 místního času (3:40 SELČ) se přilepili k ochrannému sklu. Policisté 49letou ženu a 59letého muže oblečené v černém odlepili a zatkli zhruba po hodině a půl, napsal zpravodajský web CNN. Spolu s nimi byl zatčen i třetí protestující, 49letý muž.

Aktivisté s sebou měli černobílý transparent se sloganem "Klimatický chaos = válka a hladomor". Podle Extinction Rebellion chtěli upozornit na spojitost mezi klimatickou změnou a lidským utrpením.

Extinction Rebellion je mezinárodní sociálně-politické hnutí známé pro své radikální formy protestu. Organizace se svými kroky nejčastěji snaží upozorňovat na klimatické a sociální problémy.

Členové Extinction Rebellion se například na začátku letošního září přilepili k předsednickému křeslu v britském parlamentu. Ochranka později aktivisty, kteří podle transparentů požadovali zavedení "občanského shromáždění", vyvedla, šest lidí bylo zatčeno. Jiná skupina protestujících téže organizace se připoutala zámky na kolo k plotu před budovou parlamentu a vyvěsila transparenty na lešení okolo budovy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

10.10.2022 10:44
Když tohle čtu, chce se mi znovu zavést fyzické tresty. Mírné, tady by třeba stačilo je mlátit rákoskou dokud by se zase neodlepili.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.10.2022 12:04 Reaguje na
Vzpomínám na základku, kde zást. ředitele kontroloval o přestávce toalety a hledal, kdo tam kouří. Kdo se mu přiznal, tomu jen vynadal. Kdo zapíral, doslova lhal - což on nesnášel, dostal rákoskou před celou třídou. Byla to sice tvrdá metoda, ale ti, koho nabádali "dej si s námi", se raději toho neúčastnili.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.10.2022 13:39 Reaguje na
Násilníku!

Já bych je tam prostě nechal ... ať se odlepí sami. Max bych jim škodolibě trochu vteřiňáku přidal:-))).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.10.2022 18:06 Reaguje na Svatá Prostoto
Nápodobně. Když chtějí být přilepení, tak ať si to vychutnají i s nášupem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist