https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/auta-povinne-snizi-spotrebu-misto-ridicu-se-ale-raduji-nemecke-automobilky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Auta povinně sníží spotřebu. Místo řidičů se ale radují německé automobilky

2.12.2013 01:44 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kvůli kompromisu vznikne odhadem o 50 milionů tun skleníkových plynů navíc
Kvůli kompromisu vznikne odhadem o 50 milionů tun skleníkových plynů navíc
Evropa se dohodla na snižování spotřeby osobních aut, podle aktivistů ale namísto ochrany životního prostředí zvítězila silná loby německého průmyslu. Té se podařilo oslabit dohodu z června tohoto roku a nakonec vyjednala měkčí limity pro emise.
 

Dřívější návrh nařízení o snížení emisí pro nový vozový park počítal s limitem, který musí auta splňovat v roce 2020, na úrovni 95 gramů CO2 na kilometr. Nakonec se dohodla úroveň 100 g/km. Pokuta za každý gram navíc oproti nařízení by měla zůstat ve výši 95 euro na g/km a vozidlo.

Podle organizace Transport and Environment (T&E) ale kvůli kompromisu vzroste řidičům v průměru účet za pohonné hmoty o 775 euro po dobu životnosti automobilu. Zvýšená spotřeba přinese také zhruba o 50 milionů tun skleníkových plynů navíc a Evropa bude muset ročně dovézt navíc palivo v hodnotě 25 miliard euro. Podle dopravní organizace je důvodem silná loby německých luxusních značek, které chtějí prodávat silná auta s velkou spotřebou.

Dohodu, kterou podepsalo všech 28 zemí EU v pátek, označuje za kompromis i litevské předsednictví Evropské unie. Právě to dostalo za úkol dosáhnout dohody, která by umožnila "omezenou flexibilitu" vyjednaného kompromisu čtyři roky starého návrhu. Podle předsednické země je dohoda předběžně potvrzená Komisí a Evropským parlamentem férová ke všem výrobcům a přinese vyšší účinnosti automobilových motorů i snížení závislosti na dovozu paliv. "Budování infrastruktury pro alternativní paliva a výroba nízkoemisních automobilů pomůže růstu ekonomiky a usměrnění tržních sil," prohlásil v pátek litevský ministr životního prostředí Valentinas Mazuronis.

"Je zarážející, že země EU na výzvu vlády Angely Merkelové dávají přednost zájmům německých automobilek, na což doplatí životní prostředí, zaměstnanost a celá ekonomika. Tvrdě vyjednané vítězství se ale může otočit proti svým tvůrcům. Lidé se totiž budou ptát, zda němečtí výrobci luxusních aut jsou skutečně tím technologickým lídrem," komentuje rozhodnutí Greg Archer z T&E.

Podle něj kvůli dlouho vyjednávané dohodě Evropa ztratila čas, ketrý mohli výrobci investovat do vývoje a zvýšit konkurenceschopnost automobilek. Radost nebudou mít ani evropští řidiči. "Politici mluví o snižování nákladů na energie, když ale mají příležitost něco udělat, jsou pro ně drobné pro průmysl důležitější než účet, který zaplatí motoristé," říká Archer.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist