https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/auto-jatek-z-plzenskeho-kraje-vezlo-mrtvou-a-zivou-kravu-prepravci-hrozi-pokuta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Auto jatek z Plzeňského kraje vezlo mrtvou a živou krávu, přepravci hrozí pokuta

3.10.2023 18:13 | PÍSEK (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jihočeští veterináři a policisté odhalili při kontrole u Předotic na Písecku provozovatele jatek z Plzeňského kraje, který převážel v jednom prostoru neodděleně živou jalovici spolu s mrtvou krávou poraženou na hospodářství. To je v rozporu se zákonem a požadavky pro hygienu potravin i welfare zvířat. Přepravci hrozí ve správním řízení pokuta až deset milionů Kč, za porušení pravidel welfare mu může uložit sankci město Písek, sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
 

Případ odhalily inspektorky jihočeské veterinární správy. "Legislativa umožňuje při splnění pravidel porážku jatečného zvířete na hospodářství. Zvíře musí před poražením prohlédnout schválený veterinární lékař. Poražené zvíře musí být na jatka dopravené hygienicky a bez zbytečného odkladu. S tělem poraženého zvířete je třeba zacházet jako se surovinou živočišného původu, přepravovat je v nehygienických podmínkách v jednom prostoru s živým zvířetem neodděleně odporuje legislativě," uvedl mluvčí.

Přepravce rovněž nesplňoval požadavky na welfare (pohodu) živých zvířat mířících na jatka. Vézt živá zvířata společně s mrtvými, tak aby živá zvířata tato mrtvá zvířata vnímala a byla s nimi v bezprostřední blízkosti, způsobuje zvířatům stres, uvedli veterináři. Zvířata musí být v souvislosti s porážkou ušetřená zbytečné bolesti, úzkosti a utrpení.

Veterináři při kontrole na Písecku prověřili 12 aut. Závady zjistili ve třech případech. Kromě výše zmíněného pak u jiného přepravce chybu týkající se vzdálenosti přepravy. Do limitu 65 kilometrů může zvířata bez administrativních povinností přepravovat každý chovatel. "Avšak zmíněný přepravce absolvoval se dvěma naloženými krávami cestu delší. V případě delší cesty musí být splněné požadavky týkající se způsobilosti řidičů. Řidič přitom nepředložil žádné doklady, které by tyto povinnosti doložily," doplnil Vorlíček.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

3.10.2023 18:32

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.10.2023 18:17

Když vlci trhají ovce před očima celého stáda, včetně jehňat a bahnic,
tak to nevadí? Ta zvířata psychicky netrpí pohledem na to, co je čeká?
Co tak pokutovat ochranáře za vystavení zvířat takovému týrání ze
strany chráněných ikon? Vnuk mého kamaráda se šel podívat na milovaná
jehňata a uviděl je roztrhána vlky. Dostal z toho takový šok, že ho
nemohli utišit a kamarád už nechává louku zarůst lesem, aby se to už
nikdy neopakovalo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist