https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/automobilka-mazda-investuje-1-5-bilionu-jenu-pres-251-mld.kc-do-elektrifikace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Automobilka Mazda investuje 1,5 bilionu jenů (přes 251 miliard korun) do elektrifikace

29.12.2022 00:30 | Hirošima (Japonsko) (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | TKKurikawa / Depositphotos
Japonská automobilka Mazda Motor v listopadu představila plán výdajů 1,5 bilionu jenů (přes 251 miliardy Kč) na elektrifikaci svých vozidel. Zvažuje také investice do výroby baterií. Informovala o tom agentura Reuters. Firma dál zvýšila cíl prodeje elektromobilů až na 40 procent svého celkového světového prodeje do roku 2030.
 

Automobilky po celém světě kvůli přísnějším ekologickým předpisům vynakládají miliardy dolarů na zvýšení výroby elektromobilů a baterií do nich. Investiční plán Mazdy navazuje na podobná letošní oznámení domácích konkurentů, jako jsou Toyota a Honda, které čelili kritice kvůli pomalému přechodu na elektrická auta.

"Budeme podporovat zavádění elektromobilů poháněných baterií a zvážíme investice do výroby baterií. Odhadujeme, že od roku 2030 se podíl elektromobilů na celosvětových prodejích Mazdy zvýší na 25 až 40 procent," uvedla Mazda v prohlášení. Její předchozí cíl prodeje elektromobilů byl 25 procent z celkových prodejů do roku 2030.

Investici Mazda plánuje společně s partnery a bude použita na výzkum a vývoj, řekl novinářům Akira Koga z vedení automobilky. Harmonogram ale neupřesnil, podle něj bude záležet na tom, jak rychle elektrovozy nabudou na popularitě.

Na vývoji a výrobě elektrických pohonných jednotek bude Mazda spolupracovat se sedmi společnostmi, například s japonským výrobcem elektronických součástek Rohm. Automobilka uzavřela dohodu o dodávkách baterií pro své elektromobily vyráběné v Japonsku s domácím výrobcem Envision AESC, uvedl šéf automobilky Akira Marumoto.

Ve finančním roce, který skončí v březnu 2026, chce Mazda dosáhnout čistých tržeb 4,5 bilionu jenů. V porovnání s posledním finančním rokem, který se uzavřel letos v březnu, by to byl nárůst zhruba o 45 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.12.2022 08:40
Japonci investicemi do zelených nesmyslů v zájmu oteplovací lobby si snižují konkurenceschopnost své výroby a páchají sebevraždu úplně stejně, jak Evropa. Že by se tam taky rozšířil extrémně nebezpečný virus zvaný grýndýl, který v Evropě zablokoval všechny trúby vedoucí plyn z Ruska?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.12.2022 09:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, nechte si svoje dojmologické výblitky do pajzlu čtvrté cenové.

Opět nic než spousta příspěvků s nulovou vypovídající hodnotou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2022 09:26 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zato tento by se měl cha cha cha tesat do žuly, co?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.12.2022 09:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Můj příspěvek byl směřován přímo vám a to s konkrétním upozorněním a doporučením.
To je rozdíl od vašich kydanců...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2022 11:38 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jenže ten příspěvek nebyl jen jako ten váš kdák. Ten je o tom, že ropáci pořád bečí, jak se Evropa někdy propadne do chudoby, protože jede stylem grýndýl, Energiewende, OZE a elektromobilita, což jí zničí konkurenceschopnou ekonomiku.
Tak sem píšu, že Japonsko jde stejnou cenou, také Čína, USA samozřejmě Jižní Korea a veškerý progresivní svět.
A jelikožto máte problém chápat psaný text, tak to sdělím stručně: ropáci píšou pitomosti.
Už jo?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.12.2022 12:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, tak že jste to nepochopil, opět.

Právě ten psaný projev vašeho příspěvku, na který jsem reagoval, je váš klasický dojmologický výblitek ze čtvrté cenové.

Na to tu není nikdo zvědavý.

:-))) ropáctví tu předvádíte dlouhodobě. Tak to sdělím stručně: píšete pitomosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2022 12:23 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak proč Mazda tak mohutně investuje to tolálních nesmyslů, dle vás? V Evropě je to kvůli oteplovací lobby a grýndýlu a dotacím. Tak proč v Japonsku?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.12.2022 13:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože bude chtít i nadále dodávat na trhy ovlivněné oteplovací lobby, grýndýlem a dotacemi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2022 17:36 Reaguje na Jaroslav Studnička
A co chcete dodávat na zbankrotovaný trh, který nemá kačáky, bo spáchal sebevraždu?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist