https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ave-cz-v-prepracovane-dokumentaci-na-spalovnu-v-rybitvi-pocita-s-vyssi-kapacitou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AVE CZ v přepracované dokumentaci na spalovnu v Rybitví počítá s vyšší kapacitou

17.12.2021 01:09 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubice se v minulosti proti obnovení provozu spalovny postavily. Se společností jednaly o odkoupení zařízení, zastupitelé ale nakonec neschválili cenu.
Pardubice se v minulosti proti obnovení provozu spalovny postavily. Se společností jednaly o odkoupení zařízení, zastupitelé ale nakonec neschválili cenu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Společnost AVE CZ odpadové hospodářství přepracovala dokumentaci vlivů záměru modernizace spalovny nebezpečných průmyslových odpadů v Rybitví na životní prostředí(EIA). ČTK to zjistila na stránkách České informační agentury životního prostředí CENIA. Dokument vloni vrátilo ministerstvo životního prostředí k doplnění. Ve srovnání s původním návrhem již odpadová firma nenavrhuje dvě varianty množství ročně spalovaného materiálu. Původně počítala s kapacitami 20 000 tun, nebo 15 800 tun za rok. Nyní již plánuje pouze vyšší hodnotu, která představuje 7500 provozních hodin ročně. Přepracovanou dokumentaci posoudí ministerstvo životního prostředí.
 

Firma se také vypořádala s požadavky ministerstva. Musela například provést porovnání s nejlepšími dostupnými technikami (BAT), aktualizovat rozptylovou a hlukovou studii či doplnit další posouzení. Oproti původnímu návrhu už neplánuje vypouštět vyčištěné technologické odpadní vody prostřednictvím Velké strouhy do Labe, ale bude je likvidovat odpařováním, které bude součástí technologie spalovny.

Firma AVE CZ odpadové hospodářství vlastní odstavenou spalovnu od roku 2006, dva roky předtím už byla uzavřena, protože nesplňovala emisní limity. Chemička Synthesia ji proto prodala. Od té doby se odpadová společnost snaží o obnovení provozu.

Pardubice se v minulosti proti obnovení provozu spalovny postavily. Se společností jednaly o odkoupení zařízení, zastupitelé ale nakonec neschválili cenu. Odmítli za ni dát 35 milionů korun. Zhruba stejně by stálo její zbourání a sanace areálu.

Proti spalovně jsou i další samosprávy - Rybitví, Lázně Bohdaneč, Černá u Bohdanče a Srnojedy a Pardubický kraj. Rybitví se snažilo úsilí o znovuotevření zařízení zablokovat změnou územního plánu, Nejvyšší správní soud v něm ale v roce 2011 zrušil pasáž, která spalování odpadu znemožňovala.

První žádost podalo AVE CZ na ministerstvo životního prostředí v roce 2010. Pod protestní petici se v roce 2009 podepsalo téměř 50 000 lidí, ministerstvo životního prostředí nakonec vydalo záporné stanovisko EIA.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

17.12.2021 12:03
Spalovna postavená dle vhodného projektu vytváří méně emisí než bioplynová stanice nebo teplárna spalující biomasu. Spalovat odpad nebo biomasu je skoro to samé a produkuje téměř stejné emise, ale spalovna má 3 stupňovou likvidaci emisí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist