https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/babis-fiala-by-mel-na-summitu-eu-opet-otevrit-tema-emisnich-povolenek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Babiš: Fiala by měl na summitu EU opět otevřít téma emisních povolenek

24.3.2022 17:59 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Premiér Petr Fiala (ODS) by měl podle bývalého předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) na summitu Evropské rady opět otevřít téma emisních povolenek. Mají negativní dopad na cenu elektřiny až o čtvrtinu, uvedl Babiš po dnešním zasedání stínové vlády hnutí ANO.
 

Babiš vývoj na unijním trhu s emisními povolenkami kritizuje dlouhodobě. Za vysokými cenami povolenek viděl cenové manipulace. Podle Evropského úřadu pro cenné papíry a trhy (ESMA) ale růst cen povolenek nezpůsobovaly záměrné manipulace na trhu.

Cena emisních povolenek v Evropské unii v únoru dosáhla rekordních téměř 97 eur (zhruba 2400 Kč) za tunu. Aktuálně se pohybuje zhruba o 20 eur níže. Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů.

Premiér Petr Fiala (ODS) v lednu připustil, že emisní povolenky jsou problém, vystoupení ze systému obchodování s nimi ale pokládá za nereálné. K poklesu cen elektřiny by podle dřívějšího vyjádření ministerského předsedy nevedlo. Premiér ale tehdy přislíbil, že Česko bude v EU tlačit na "pružnější debatu" o povolenkách.

Hnutí ANO zopakovalo své návrhy na řešení cen energií, a to například odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energie nebo snížení daně z přidané hodnoty na energie. Kritizuje vládu za to, že nepřistoupila k plošnému řešení problému.

Piráti chtějí v koaličních jednáních prosazovat svůj návrh bonusu 400 až 800 korun na domácnost měsíčně. Strana dříve uvedla, že zdrojem peněz by byly příjmy státu z emisních povolenek, DPH či z podílu na zisku energetické společnosti ČEZ, jejímž většinovým akcionářem je stát. Stínový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček uvedl, že řešení není špatné, ale dá se udělat výrazně jednodušeji odpuštěním plateb za obnovitelné zdroje energie.

Fialův kabinet v lednu kvůli razantnímu zdražení energií schválil zvýšení příspěvků na bydlení. Podle ANO nejde o vhodné řešení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

24.3.2022 19:18
Možností je několik. Snížit platby za elektroměr, což děla 50% ceny pro spotřebitele. Odejít z energetické burzy, vzhledem k tomu, že pošetilost Německa je referenční zemi pro hodnotu burzy, je jasné, že přínosem není a jen zdražuje. Za další je až odejít ze systému emisních povolenek. Možnosti zda se jsou...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2022 10:04 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A ještě lepší nápad je vystoupit z EU a vůbec majstrštych by byl vystoupit z NATO. Voni sou hlava....
Odpovědět
ZK

Zan K.

16.4.2022 16:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč? Vystouput a soudně s pak handrkovat? (viz Angláni a to jsou přece jen sinější stát). Není třeba. Postačí jednat jako Maďarsko a oni by nás stejně vyšoupli sami a bez nároků.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist