https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/babis-od-klimaticke-konference-osn-mnoho-neocekava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Babiš od klimatické konference OSN mnoho neočekává

1.11.2021 10:43 | PRAHA (ČTK)
Projevy se podle Babiše budou klasicky týkat ohrožení planety, sám chce ale ve svém vystoupení hovořit i o možném ohrožení lidí a ekonomiky, pokud Evropská unie nebude předkládat "reálnější" ekologické návrhy.
Projevy se podle Babiše budou klasicky týkat ohrožení planety, sám chce ale ve svém vystoupení hovořit i o možném ohrožení lidí a ekonomiky, pokud Evropská unie nebude předkládat "reálnější" ekologické návrhy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | OSN
Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes v Praze před odletem do Glasgow na klimatickou konferenci OSN řekl, že od ní mnoho neočekává. Projevy se podle něj budou klasicky týkat ohrožení planety, sám chce ale ve svém vystoupení hovořit i o možném ohrožení lidí a ekonomiky, pokud Evropská unie nebude předkládat "reálnější" ekologické návrhy. Jinak podle něj také hrozí odchody investorů z Evropy do USA či Asie.
 

Na konferenci v Glasgow vystoupí desítky hlav států a vlád, aby představily plány na snižování emisí skleníkových plynů. Projevy přednesou například americký prezident Joe Biden, německá kancléřka Angela Merkelová nebo šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Určitě uslyšíme zase ty klasické projevy, jak je planeta ohrožena. Ale já budu hovořit o tom, že může být ohrožena naše ekonomika, naši lidé, občané, zaměstnanci. Doufejme, že si to Evropa uvědomí," řekl Babiš.

V Evropské unii by se podle něj mělo jednat o návrzích, které jsou reálné a nevyženou investory z Evropy do Spojených států nebo Asie. "Uvidíme, jaký bude konference mít vliv hlavně na Evropskou unii, evropské rady a návrhy," řekl. Připomněl, že hlavní znečišťovatelé jako Čína či USA nenásledují evropská opatření stejným tempem. "Je nutné, aby Evropa ten Green Deal realizovala způsobem, který neovlivní konkurenceschopnost, průmysl a zaměstnanost. Myslím si, že Evropa ne úplně vnímá ta rizika," řekl.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) doplnil, že jednou z hlavních ambicí konference v Glasgow je, aby své vnitrostátní závazky zveřejnili velcí znečišťovatelé mimo EU. "Zatím i to, že tam pravděpodobně nebude čínský, prezident a brazilský prezident, svědčí o určitém skepticismu k té konferenci," uvedl. Evropa je absolutním lídrem, ale je nutné, aby "prapor nedržela jako jediná", dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 11:31
To my od Babiše očekáváme hodně.
Až odstoupí tak doufejme půjde před soud, tak ne že uteče na Seychely a odtut bude kušnit.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.11.2021 15:46
Český premiér podtrhl jednu důležitou věc, na kterou upozorňují dlouhodobě zástupci obchodu a průmysl - konkurenceschopnost EU v porovnání se zbytkem světa.
Co bude platno, že EU své závazky splní, ale pouze za cenu vlastní ekonomické sebevraždy ?
Má se prostor EU snad stát budoucím safari pro čínské cestovní kanceláře ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 16:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy máte skutečně natlučenou tu demagogii do hlavy kladivem.
Nikdo žádnou sebevraždu neprovádí a právě OZE a Green deel je příležitost pro chytré hlavy a šikovné podnikatele. Naše technologie už dnes vyvážíme do celého světa.

Kam chodíte na takové nesmysly? Snad posté žádám o link, vsjo marno.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 17:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Kteréžeto technologie vyvážíte do celého světa pane Hanzle? Pokud vím, tak všechny OZE jsou naopak do EU dováženy, protože ekologie. A také prosím vysvětlit to přivlastňovací zájmeno, kteréžeto technologie jsou ty VAŠE. Pokud vím, tak ČR dodává převážně pomocné vyráběcí práce, a vy jste příživničil v devadesátkách, nějakými pomocnými pracemi pro katastr nemovitostí, a používal jste k tomu DOVÁŽENÉ technologie. Nic, co by se dalo vyvézt, vaše zahraniční obchodní bilance byla záporná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 18:20 Reaguje na Sauerkirschmann
"Je velkým štěstím, že evropští producenti větrných turbín a elektráren nejsou už dávno závislí na jednom trhu. V Německu má trh problém, mezitím evropští producenti trhají rekordy v objemu objednávek pro globální trh. Jen 3 největší (Vestas, Siemens-Gamesa, Nordex) evropští producenti získali v druhé kvartálu objednávky na cca 12 GW instalovaného výkonu." oenergetice. cz
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 18:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Můžete sem prosím lípnout obrat těch firem vyrábějících ty turbíny zaokrouhlený na stovky miliard Euro? Můžete sem prosím lípnout kolik zaměstnávají lidí, zaokrouhleno na celé miliony? To abychom pochopili jejich roli v rámci ekonomiky EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 19:38 Reaguje na Sauerkirschmann
Nemůžu. Ale zkuste si zjistit, kolik takových firem v EU je, budou se počítat na desítky, nebo spíš na stovky? Sice menší, ale velmi progresivní.
Čeká nás bída a sebevražda, jak nás ropáci stále straší..OZE jsou nejrychlejší segment v energetice a asi hodně dlouho budou. Pouze v ropáckém babišistánu nám silně ujíždí vlak, tu bídu vidím pouze u nás.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 20:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Dobře, takže to shrneme. Zaokrouhleno na celé desetitisíce, což je v celkovém počtu firem v EU méně, než statistická chyba, je těch firem nula, jejich obrat zaokrouhlený na celé stovky miliard Euro je nula, a počet jejich zaměstnaců zaokrouhlený na celé miliony je rovněž nula. Co ovšem nula není, jsou peníze, které dostávají do natažených rukou od ostatních. Rovná se, jde o subjekty, které nikoli blahobyt generují, ale blahobyt spotřebovávají. Kdyby nebyly, tak by se lidé měli lépe.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

1.11.2021 21:54 Reaguje na Sauerkirschmann
Pan Hanzl si zase našel jeden článek, který tu bude jako kolovrátek opakovat.

Toto je ovšem jiná realita:

https://oenergetice.cz/vetrne-elektrarny/vestas-uzavre-tri-zavody-vyrobu-komponentu-vetrne-elektrarny-nemecku-dansku-spanelsku
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.11.2021 15:48
Říká to dobře !
Lze snad čekat, že se zřeknou mnohému z globalizace ?
Což je jedna z příčin změny klimatu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 16:03 Reaguje na smějící se bestie
Není.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.11.2021 18:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže to převážení nejen potravin, mnohdy přes 1/2světa, je v pořádku a prospívá klimatu .
Dej si mokrej hadr na hlavu !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 19:39 Reaguje na smějící se bestie
Není to v pořádku, ale není to příčina klimatické změny.
Odpovědět
VK

Václav Kain

1.11.2021 15:49
Předpokládám,že na ten Summit sjeli ekologicky a ne v soukromých tryskáčích.Když každému chtějí vypočítávat uhlíkovou stopu,tak by v první řadě měli řešit tu svou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist