https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bavorsky-narodni-park-zastavil-patrani-po-vlcich-uniklych-z-obory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bavorský národní park zastavil pátrání po vlcích uniklých z obory

12.2.2018 07:30 (ČTK)
Na počátku loňského října z obory u obce Ludwigsthal, asi deset kilometrů jižně od Železné Rudy, uprchlo do volné přírody šest vlků. Vlci se na svobodu loni nedostali náhodou. Podle policie někdo úmyslně zničil zámek na vratech výběhu. / Ilustrační foto
Na počátku loňského října z obory u obce Ludwigsthal, asi deset kilometrů jižně od Železné Rudy, uprchlo do volné přírody šest vlků. Vlci se na svobodu loni nedostali náhodou. Podle policie někdo úmyslně zničil zámek na vratech výběhu. / Ilustrační foto
Německý národní park Bavorský les zastavil pátrání po vlcích, kteří loni v říjnu utekli z výběhu nedaleko české pošumavské hranice. Park to v pátek oznámil v tiskové zprávě, podle níž se už deset týdnů neobjevila žádná nová informace o pohybu dvou šelem, které možná zůstávají na svobodě. Původně z výběhu uprchlo vlků šest. Chytit se podařilo jednoho, tři na útěk doplatili životem.
 

"Poslední horká stopa je stará více než deset týdnů," stojí v tiskové zprávě národního parku, který se rozkládá v bavorské části pohoří Šumava. Podle ředitele parku Franze Leibla vypršela navíc 1. února platnost výjimky, na základě které byl odchyt zákonem chráněných zvířat povolen.

Na počátku loňského října z obory u obce Ludwigsthal, asi deset kilometrů jižně od Železné Rudy, uprchlo do volné přírody šest vlků. Jednoho z nich krátce poté srazil regionální vlak, dva další po neúspěšném pokusu o odchyt zaměstnanci národního parku zastřelili. Čtvrtou šelmu se podařilo lapit a vrátit ke třem dalším, které ve výběhu zůstaly. Přinejmenším jeden z vlků se dočasně pohyboval na české straně Šumavy.

Poslední informace o jednom z uprchlých zvířat se objevila na konci loňského listopadu, kdy pohyb šelmy zaznamenali v širším okolí Lince na severozápadě Rakouska.

Vlci se na svobodu loni nedostali náhodou. Podle policie někdo úmyslně zničil zámek na vratech výběhu. Za informace vedoucí k dopadení pachatele Bavorsko vypsalo odměnu 10.000 eur (254.000 korun).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist