https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bazantula-a-jeji-ctyri-rybniky-se-dockaly-obnovy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bažantula a její čtyři rybníky se dočkaly obnovy

13.12.2020 03:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kromě oprav poškozené hráze a technických objektů se obnovila litorální pásma, zvětšily plochy rákosin a odbahnily se zdrže rybníků. Rybniční ostrovy byly upraveny tak, aby se zlepšily podmínky pro hnízdění ptáků. Vysazeno bylo i 44 stromů.
Kromě oprav poškozené hráze a technických objektů se obnovila litorální pásma, zvětšily plochy rákosin a odbahnily se zdrže rybníků. Rybniční ostrovy byly upraveny tak, aby se zlepšily podmínky pro hnízdění ptáků. Vysazeno bylo i 44 stromů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK ČR
Přírodní rezervace Bažantula v chráněné krajinné oblasti Poodří chrání čtyři rybníky se vzácnými rostlinnými společenstvy. Ty byly ale v nevyhovujícím technickém stavu, který neumožňoval běžné hospodaření ani vhodnou péči o zdejší přírodu. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která zdejší rybníky spravuje, se letos pustila rozsáhlými zemními a stavebními pracemi do jejich obnovy.
 

„Opravily se poškozené hráze a technické objekty, obnovila litorální pásma, zvětšily plochy rákosin a odbahnily se zdrže rybníků. Rybniční ostrovy byly upraveny tak, aby se zlepšily podmínky pro hnízdění ptáků. Vysazeno bylo i 44 stromů,“ vyjmenovává Jan Klečka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Opravené hráze a technické objekty rybníků umožní náležitou manipulaci s vodní hladinou rybníků, a tak umožní i vhodnou péči o zdejší společenstva vzácných rostlin a živočichů.

Celé dílo ještě před dokončením prověřila říjnová povodeň, kdy rybníky na několik dní zmizely pod hladinou rozvodněné Odry. „Zaplavení naštěstí stavba přečkala prakticky bez poškození,“ dodává Jan Klečka.

Celkové náklady dosáhly 51,8 milionů korun, Evropský fond pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí přispěl dotací 50,3 milionů. „Na obnovu přirozeného vodního režimu krajiny šlo od roku 2014 z Operačního programu Životní prostředí více než čtyři miliardy korun na téměř 500 větších projektů, další téměř dvě stovky projektů v objemu cca 1,5 mld byly schváleny minulý týden," připomíná František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Z národních dotačních programů pak byly podpořeny další stovky menších projektů.

Na téma vody v krajině AOPK ČR připravila speciální mapu , jež na konkrétních příkladech ukazuje, co je možné pro zadržení vody v krajině a obnovu její rozmanitosti dělat.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

13.12.2020 10:43
pohled na nově vysázené stromky ,které mají kmínky jak bidla a v dálce velké uschlé stromy ,to potěší každého milovníka přírody
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist