https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-horici-ropa-ohrozuje-zdravi-i-zivoty-obyvatel-bagdadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Hořící ropa ohrožuje zdraví i životy obyvatel Bagdádu

31.3.2003 14:06 | PRAHA/BAGDÁD (EcoMonitor)
Britští vědci varují před nebezpečím hořících ropných vrtů, které ohrožuje zdraví obyvatel Bagdádu. Dá se předpokládat až několik tisíc mrtvých. Již nyní jsou velmi ohroženi lidé trpící dýchacími problémy. Irák používá hořící věže jako ochranu hlavního města před nálety spojeneckých letadel. Hustý dým prý znemožňuje přesné zaměření „inteligentních bomb“. Vědci se na zasedání Královské společnosti v Londýně zabývali nebezpečím zneužití ropy během války.
 

Profesor Ian Colbeck z katedry biologie univerzity v Essexu řekl BBC News Online, že již nyní emise v Bagdádu přesahují veškeré limity jak Evropské unie, tak Světové zdravotnické organizace. Colbeck se zabývá výzkumem rakovinotvorných částeček vznikajících při hoření, které pronikají hluboko do plic. Nazývají se PM 10 a jsou spojovány s vyšším výskytem plicních onemocnění, i s vyšší úmrtností na tyto choroby. Každý kdo je trochu náchylnější k problémům s dýcháním bude mít potíže, profesor předpokládá minimálně 5 000 obětí zapálených vrtů. „Život v Bagdádu je nyní jako bydlet v garáži autobusového nádraží, kde všechny motory běží naplno. Ale z vojenského hlediska hustý kouř Iráčanům asi pomáhá, zvlášť dojde-li na pouliční boje.“

Kouřový mrak, zakrývající cíl může znemožnit přesné zaměření laserem. Jenže takto naváděných raket je málo, většině bomb kouř nevadí. Dopady na zdraví obyvatel jsou daleko závažnější. Nebezpečí představují také polycyklické uhlovodíky (PAH), které se uvolňují při každém spalování jak uhlí, ropy či benzínu nebo i odpadu.

Nejen rakovina představuje nebezpečí. Při laboratorních pokusech byly zjištěny problémy s plodností a defekty při narození. Mnoho lidí v Iráku tvrdí, že počet nádorových onemocnění významně stoupl po skončení války v roce 1991. Zřejmě se nedá s určitostí říct, že příčinou je PAH, nebo ochuzený uran používaní americkou armádou, jak věří mnoho Iráčanů i veteránů války v Perském zálivu. Pravda by mohla být někde uprostřed, tedy v působení obou příčin. V současném konfliktu jsou koncentrace PM 10 již teď hrozivé. Když hořely ropné věže v Kuvajtu, koncentrace dosáhla 1 000 mikrogramů na metr krychlový, přičemž například v Londýně je povolená koncentrace 50 mikrogarmů.

Podle článku Alexe KirbyhoBBC News Online 28. 03. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist