https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-japonsky-zavazek-snizovani-emisi-je-slaby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Japonský závazek snižování emisí je slabý

12.6.2009 10:34 | PRAHA/TOKIO (Ecomonitor)
Japonsko oznámilo, že do roku 2020 sníží své emise o 15 %. Podle některých ochránců životního prostředí je to ale závazek zcela nedostačující, znamená totiž pokles o osm procent oproti roku 1990. Vůči stejnému roku chce ale např. Evropská unie snížit svoje emise o 20 %, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Oznámení o japonském závazku navíc přichází v době dalšího kola vyjednávání budoucí mezinárodní smlouvy, které právě probíhá v Bonnu. "Japonský cíl není dostatečně velký na to, aby přiměl rozvojové země snižovat jejich vlastní emise," vysvětlil BBC Hidefumi Kurasaka z univerzity v japonské Čibě. Premiér Taró Aso tvrdí, že japonský cíl je na stejné úrovni jako ten evropský. Nezahrnuje totiž "flexibilní mechanismy", jako je třeba mezinárodní obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

Kim Carstensen, šéf klimatického programu WWF, tvrdí, že závazek ve výši osmi procent v podstatě neznamená žádný posun. Japonsko podle Kjótské dohody slíbilo snížit emise do roku 2012 o šest procent (počítáno vůči roku 1990). "Premiérův plán je příšerný," řekl BBC Carstensen. "V podstatě dává průmyslu možnost beztrestného znečišťování dalších osm let," dodal. Japonsko nyní produkuje o šest procent emisí víc než v roce 1990. Vláda ale namítá, že Japonci využívají energii mnohem efektivněji, emise skleníkových plynů přepočítané na obyvatele jsou o polovinu nižší než v USA nebo Austrálii.

Návrh ministerského předsedy tak Japonsko přiřadil právě k zemím, jako je USA a Austrálie, jejichž cíle jsou velmi málo ambiciózní. Prezident Obama chce do roku 2020 snížit emise USA na úroveň roku 1990. Austrálie hovoří o snížení o 5-15 % ke stejnému roku, vychází ale z úrovně roku 2000. Podle vědeckého panelu IPCC by měly rozvinuté země do roku 2020 snížit své emise o 25-40 % oproti roku 1990.

Yvo de Boer, nejvyšší představitel Mezivládního panelu OSN o klimatických změnách (IPCC), prohlásil, že závazky průmyslových zemí se pohybují hluboko pod úrovní, kterou navrhují vědci. "Jsme stále daleko od scénářů snižování emisí, jak si je představuje IPCC. Ale právě ambiciózní cíle jsou tím, s čím by měly průmyslové země přijít, jestliže se chceme vyhnout nejhorším dopadům změny klimatu," cituje BBC Yvo de Boera.

Podle USA a některých zemí EU by měly snižovat své emise i rozvojové země, jako je Čína a Indie. Ty ale odmítají závazky s tím, že hlavní zodpovědnost leží na vyspělých zemích.

Podle článku Richarda Blacka Japan sets 'weak' climate target zveřejněného na serveru BBC Online News 10. 06. 2009.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

secarsuwor secarsuwor

28.7.2015 10:22
Nice Info
<a href="http://naga-poker.biz">poker</a>
Odpovědět
ss

secarsuwor secarsuwor

28.7.2015 10:23
naga-poker.biz
Odpovědět
ss

secarsuwor secarsuwor

28.7.2015 10:25
[url=http://drupi.com]drupi[/url]
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist