https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-jihozapad-islandu-vyhlasil-kvuli-nove-sopecne-erupci-nouzovy-stav
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihozápad Islandu vyhlásil kvůli nové sopečné erupci nouzový stav

17.3.2024 18:53 | Reykjavík (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na jihozápadě Islandu byl vyhlášen nouzový stav kvůli nové sopečné erupci, k níž došlo v sobotu na poloostrově Reykjanes. Podle experta citovaného serverem BBC News se jednalo o nejsilnější ze čtyř erupcí, které oblast za poslední tři měsíce zasáhly. Jasně červená záře byla vidět desítky kilometrů daleko v hlavním městě Reykjavíku.
 

Láva a kouř se začaly valit ze sopečné pukliny v sobotu po 20:00 místního času (21:00 SEČ) severně od dříve evakuovaného rybářského přístavu Grindavík, blízko místa, kde došlo k erupci 8. prosince. Provoz mezinárodního letiště Keflavík, které rovněž leží v oblasti, narušen nebyl.

Z pukliny dlouhé 2,9 kilometru láva podle expertů teče dvěma směry - na jih a na západ. Zatímco jižní proud se dostal až k ochranné zdi, již úřady nechaly vybudovat kolem Grindavíku, západní proud míří k geotermálním lázním Modrá laguna, které patří k největším turistickým atrakcím Islandu, a ke geotermální elektrárně Svartsengi zásobující teplou vodou většinu poloostrova Reykjanes. Islandská média již dříve upozornila, že horká voda se na Islandu používá rovněž k vytápění budov.

Geotermální lázně a elektrárnu chrání stejně jako město Grindavík zdi, vystavěné v uplynulých měsících, odborníci ale vyjádřili obavy, že by proud lávy mohl poškodit optické kabely, a způsobit tak přerušení telefonického a internetového spojení. Ohroženo je také potrubí pro rozvod horské vody, které proud lávy poničil při únorové erupci, což vedlo k přerušení dodávek tepla pro více než 20 000 lidí i mezinárodní letiště.

Šéfka severského vulkanologického centra Rikke Pedersenová uvedla, že v době nejnovější erupce bylo v oblasti 500 až 600 lidí. Většina jich byla evakuována z lázní Modrá laguna, které byly jako při předchozích erupcích uzavřeny. Město Grindavík mělo dříve kolem 4000 obyvatel, ti ale kvůli nedávným erupcím opakovaně museli opustit své domovy a většina se rozhodla se již nevracet. V sobotu byli v Grindavíku evakuováni obyvatelé pěti až deseti domů.

Geofyzik Magnus Tumi Gudmundsson, který byl jedním z expertů, kteří se vydali na přelet vrtulníkem nad zasaženou oblastí, místním médiím podle BBC řekl, že sobotní erupce je ze série erupcí z posledních měsíců zatím nejsilnější.

Agentura Reuters uvedla, že se proud lávy dnes zpomalil, podle islandských úřadů ale nadále představuje nebezpečí pro infrastrukturu i pro přilehlý rybářský přístav.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist