https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-zmeny-klimatu-ohrozuji-budoucnost-pestovani-kavy-v-keni
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Změny klimatu ohrožují budoucnost pěstování kávy v Keni

5.1.2025 01:40 (ČTK)
Změny klimatu ohrožují budoucnost pěstování kávy v Keni, ta místní přitom patří k nejlepším druhům na světě. Kávovníky jsou velmi citlivé na teplotní změny, a jsou tak i náchylnější na plísně a jiné infekce, které ničí sklizeň kávových zrn. To ztěžuje práci tisícům farmářů a dělníků, kteří si za den vydělají sotva přes dva dolary (48 Kč). Do budoucna však hrozí, že o toto zaměstnání přijdou úplně, píše BBC.
 

V blízkosti Velké příkopové propadliny na úrodných sopečných kopcích se prostírají malé plantáže, kde farmáři jako Simon Macharia pěstují kávu. Místní továrna pak zpracovává červené kávové bobule, kde je třídí do různých kategorií podle kvality. Ty nejlepší pak zamíří do Evropy - na největší světový trh s kávou.

"Tady říkáme kávě černé zlato," řekl Macharia. Pěstování kávy je však velmi náročné. Zahrnuje sbírání, odplevelování, prořezávání, hnojení a přepravu kávových zrn. Pro zemědělce, kteří se potýkají s nedostatkem peněz, je pořízení kávovníku drahá investice. Trvá přitom až čtyři roky, než kávová zrna uzrají.

Výdělek místních pracovníků je v přímém kontrastu s tím, kolik za šálek kávy zaplatí zákazník v lepších evropských kavárnách. Cena jednoho malého šálku se pohybuje v průměru kolem čtyř dolarů (96 Kč), což je skoro o polovinu více než denní mzda lidí pracujících na plantážích. Edita Mwangiová, která sama živí čtyři děti, si za den vydělá dokonce ještě méně, a sice 1,40 dolaru (34 Kč). "My tady ve dne v noci bojujeme o přežití," řekla.

Novou starost farmářům přidělávají změny klimatu, kvůli kterým klesla produkce kávy. Zvýšil se totiž výskyt hmyzu, který se živí kávovými listy, a stále častěji se objevují houbové infekce, jež mohou zničit více než 80 procent úrody. Farmáři jsou proto nuceni používat herbicidy, které ale mohou narušit kvalitu půdy a při dlouhodobém používání představují i riziko pro lidský organismus.

Dalším problémem je nedostatek vody. K výrobě jednoho šálku kávy je zapotřebí 140 litrů vody. Kvůli vysokým teplotám a nepravidelným srážkám ale farmáři musejí brát vodu z řek, které už tak poskytují omezené zásoby vody.

V Keni zaměstnává trh s kávou kolem 150 000 lidí. Farmáři se snaží klimatickým změnám přizpůsobit a začali používat řadu technik, které mají dopady těchto změn zmírnit. Například vysazují stromy, aby měly kávovníky stín. Přesto zůstávají mnozí z nich skeptičtí. "Vzhledem k tomu, jak se teď věci mají, si nemyslím, že by rodiče chtěli, aby jejich děti pracovali v tomto odvětví," říká Macharia.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JP

Jaroslav Pokorný

5.1.2025 10:43
Každá země by měla především usilovat o to, aby se její občané především najedli. Teprve poté, když jsou zajištěné (alespoň základní) potraviny, může na části půdy zavést speciální plodiny. A ne hlavně vybudovat rozsáhlé plantáže něčeho, s tím, že si potraviny zakoupí na světovém trhu. Stačí pak nějaký, i malý, výkyv něčeho a země se může propadnout až do hladu.
A pak - ze všech těch zemí se vyvážejí především suroviny. Koncový prodej - a největší zisk - mají až obchodníci, producenti dostanou jen haléře.
Odpovědět
Pe

Petr

5.1.2025 11:04 Reaguje na Jaroslav Pokorný
S těmi surovinami to asi líp nepůjde. Kavárna vedle plantáže moc nepomůže.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

6.1.2025 11:37 Reaguje na Petr
To jistě. Jedná se ale o pražení, balení a export výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Samozřejmě že to nezvládne malý farmář. Ale starat by se o to měla vláda, pokud ovšem chce pozvednout ekonomickou úroveň svého státu (lidu).
Odpovědět
Pe

Petr

6.1.2025 13:37 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Já vám rozumím, ale zrovna káva na tuhle "vysokou hodnotu" není nejlepší surovina. Její další cesta je dost komplikovaná, není to jen upražit, zabalit a poslat do Kauflandu. To byste si nekoupil.
Takto to nefunguje nejen s kávou, ale ani s jednoduššími surovinami. Každá země a každý odběratel a zpracovatel potřebuje suroviny trochu jiné, protože z nich dělá něco jiného. Proto vedle dolu na železnou rudu nestojí ocelárna a nevyváží se plechy, vedle vrtu na ropu nestojí rafinerie a nevyváží se olej, vedle lesa nestojí pila a nevyváží se prkna, vedle pole s bramborami nestojí vařírna a nevyváží se bramborová kaše, a asi nejextrémnější příklad - vedle dolu na křemík nestojí fabrika na počítačové čipy. Další využití a zpracovávání základních surovin je prostě velmi různorodé a složité, a často komplikované a spojené s mnoha dalšími surovinami a výrobky. A v podstatě to nelze nijak obejít. Zkoušeli to kdysi v Číně, kdy si každá vesnice vyráběla ocel. Nefungovalo to.
Vysoká přidaná hodnota je jen takový imaginární pojem, který v reálném světě moc nefunguje. Jedou na to jen malovýrobci, kteří takto zásobují své okolí hotovými výrobky. Velkovýroba ale takto fungovat nedokáže. A v globálním světě, kdy nějaký stát zásobuje nějakou surovinou, třeba tou kávou, čtvrtinu Zeměkoule, už je to přímo nemyslitelné.
Odpovědět
Pe

Petr

6.1.2025 13:50 Reaguje na Petr
Navíc zpracování suroviny jejím producentem vytváří zase jen závislost na nějakém konkrétním výrobku/trhu/odběrateli a vyžaduje obrovské další investice. Surovina je z tohoto hlediska mnohem univerzálnější komodita, prodejná kdykoliv, kdekoliv a komukoliv. A zisky plynou ne z nějakého přidávání vysoké hodnoty, které je komplikované a drahé, ale z efektivity plynoucí z velkovýroby.
Ale samozřejmě i v té Keni jsou odběratelé a zpracovalé kávových zrn, tak jako všude jinde. A jsou tam i malovýrobci zaměření na tu vysokou přidanou hodnotu. Kávu v cukrárně si tam přece můžete dát také.
Odpovědět
Pe

Petr

6.1.2025 14:16 Reaguje na Petr
Kdyby model vysoké přidané hodnoty fungoval a byl lukrativní, tak by se už dávno využíval. Nikdo si nenechá ujít větší zisky, obzvlášť dnes, kdy je přetlak peněz a usilovně se hledají investiční příležitosti. Ale neděje se tak. A to znamená, že to není funkční model.
Odpovědět
PE

Petr Elias

6.1.2025 14:59 Reaguje na Petr
Hlavní důvod proč se z Afriky vyváží nezpracované suroviny (kakaové boby, bavlna, kávové zrno, apod.) je clo. Když budu chtít do EU dovést například kakaové boby, tak zaplatím 0,5%. Ale pokud budu chtít dovést hotovou čokoládu, tak zaplatím 24%.

Pokud si třeba budete chtít pochutnat na čokoládě, tak doporučuji čokolády označené MIA (Made in Africa). Je to úplně něco jiného než ty sr.... typu milka. :) Ale bohužel nejsou moc k dostání...

Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.1.2025 11:26 Reaguje na Jaroslav Pokorný
1* !
Odpovědět
PE

Petr Elias

6.1.2025 12:57 Reaguje na Jaroslav Pokorný
V Keni je cca 28 milionů hektarů zemědělské půdy (z toho cca 6 milionů hektarů orné půdy). Přičemž káva se tam pěstuje na nějakých 110-130 tisíc hektarech. Tedy 0,39-0,46% zemědělské půdy. Zaměstnává 6-7 milionů lidí a je to významný zdroj příjmů.

Káva se tam pěstuje v místech kde je kvalitní vulkanická půda, dostatek srážek (cca 600-1000+ mm za rok) a nadmořská výška (1200-2200 metrů) poskytující optimální teplotu 15-24 stupňů.

Takže ten argument s částí půdy je docela nesmyslný. ;)
Odpovědět
PE

Petr Elias

6.1.2025 09:26
Je to sranda, jak joudové v ČR vyřvávají, že se mají špatně. :D Přitom všeho mají dostatek - kdo chce pracuje, na dovolenou jezdí, zdravotnictví o kterém se většině světa ani nezdá, život v bezpečí, žrádla dostatek - narvané koše v kaufu, hodinové fronty před lidlem (buranský důchodci vyřvávající sprosťárny jako přídavek... :D ) ....
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

6.1.2025 11:38 Reaguje na Petr Elias
A co to má společného s problémy okolo produkce kávy?
Odpovědět
PE

Petr Elias

6.1.2025 12:29 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Nic. Jen že se tu máme jak prasata v žitě v porovnání s Keňou. :)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.1.2025 17:42 Reaguje na Petr Elias
Doufám, že se nechceš srovnávat s Keňou. To bys už klesl dost hluboko. Srovnávej se s vyspělými státy a pak uvidíš ten rozdíl- i když tady hlady samozřejmě nikdo neumírá, to uznávám také.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist