https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/behem-leta-se-snizila-pruhlednost-rybniku-na-polovinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Během léta se snížila průhlednost rybníků na polovinu

12.1.2016 14:15 | PRAHA (ČTK)
Problémy se zakalenou vodou mají například potápky černokrké, které z ČR prakticky vymizely. Potravou potápek jsou hlavně vodní korýši a larvy hmyzu. Při jejich lovu se ptáci řídí zrakem, proto potřebují rybníky s čistou vodou
Problémy se zakalenou vodou mají například potápky černokrké, které z ČR prakticky vymizely. Potravou potápek jsou hlavně vodní korýši a larvy hmyzu. Při jejich lovu se ptáci řídí zrakem, proto potřebují rybníky s čistou vodou
Zakalené rybníky trápí vodní ptáky, nemohou v nich najít potravu. Podle měření, které organizovala Česká společnost ornitologická (ČSO), byla průměrná průhlednost loni v dubnu 87 centimetrů. Během léta se ale snížila na polovinu, oznámila společnost. Mohou za to podle ornitologů kapři, které rybáři komerčně chovají. Ministerstvo životního prostředí nyní chystá v novele zákona o vodách povinnost nahlašování přikrmování ryb, kvalita vod by se podle něj měla zlepšit. Rybníkáři a ministerstvo zemědělství jsou proti.
 

Příliš vysoký počet ryb dokáže podle ČSO zcela zlikvidovat drobné vodní bezobratlé živočichy, takže se přemnoží řasy a sníží se průhlednost vody. "Kapři při hledání potravy ryjí v bahně na dně, čímž ničí vodní rostliny a zároveň dále zvyšují zákal vody," dodávají ornitologové.

Průhlednost vody se podle měření v loňském roce pohybovala od maximálních 410 cm na Kolovském rybníce v okrese Karlovy Vary až po téměř nulové hodnoty ve více lokalitách na konci srpna. Ornitologové a dobrovolníci loni provedli 686 měření na více než 350 lokalitách po celé ČR.

Problémy se zakalenou vodou mají například potápky černokrké, které z ČR prakticky vymizely. Potravou potápek jsou hlavně vodní korýši a larvy hmyzu. Při jejich lovu se ptáci řídí zrakem, proto potřebují rybníky s čistou vodou. Navíc je pro ně problémem nadměrné množství fosforu, který se do vody dostává z okolních polí. Velké množství fosforu vede k nedostatku kyslíku ve vodě. Podle přítomnosti potápek tak lze podle ornitologů na první pohled poznat "zdraví" rybníka a lokality s výskytem potápek černokrkých patří v Česku k těm nejcennějším.

Ministerstvo životního prostředí chce, aby si chovatelé ryb znovu museli nechávat povolit přikrmování ryb, jakost vody by se tak podle něj měla zlepšit. Počítá s tím novela zákona o vodách, kterou ale ještě neprojednala vláda. Chovatelé už podobnou povinnost měli před rokem 2010. Podle ministerstva chovatelé přikrmují příliš a voda v rybnících má pak horší kvalitu. S návrhem ale nesouhlasí ministerstvo zemědělství a chovatelé ryb. "Systém hospodaření v chovu ryb díky potravnímu řetězci a kombinaci střídání přirozené a přidávané potravy je velmi dobrý způsob snižování zatížení vody," sdělil ČTK například viceprezident Rybářského sdružení ČR Ladislav Vacek. Podle něj je by šlo o zásah do soukromého vlastnictví. "Je to jako kdyby vám na zahradě někdo nařizoval co tam smíte a kde a jak pěstovat," uzavřel viceprezident.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist