https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/behem-pandemie-si-poridilo-vice-lidi-psa-ci-kocku-uvadi-brnensti-veterinari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Během pandemie si pořídilo více lidí psa či kočku, uvádí brněnští veterináři

17.2.2021 10:46 | BRNO (ČTK)
Podle odborníků obecně přibylo lidí, kteří si pořizují domácího mazlíčka, protože jsou častěji doma a díky zvířatům se cítí méně sami.
Podle odborníků obecně přibylo lidí, kteří si pořizují domácího mazlíčka, protože jsou častěji doma a díky zvířatům se cítí méně sami.
Veterináři v Brně v posledních měsících koronavirové pandemie zaznamenali zvýšený počet chovatelů, kteří si domácího mazlíčka pořídili poprvé. Jde o psy i kočky, shodli se v anketě ČTK.
 

Veterinární ordinace Borise Semana v brněnských Vinohradech zaznamenala nárůst počtu lidí, kteří si vzali domácího mazlíčka, zhruba o 10 až 15 procent oproti obvyklému stavu. "Lidí chodí zhruba stejně jako obvykle, přibylo ale nových majitelů psů. Berou si je i ti, kteří říkají, že celý život psa neměli. A teď najednou mají šťěňátko," uvedl Seman.

Podle odborníků obecně přibylo lidí, kteří si pořizují domácího mazlíčka, protože jsou častěji doma a díky zvířatům se cítí méně sami.

Mírný nárůst počtu chovatelů, kteří přicházejí s novým domácím mazlíčkem, pozoruje i veterinář Igor Beneš z Komína, stejně jako jeho kolega Vratislav Pitr z Židenic. Beneš uvedl, že v poslední době pozoruje především zvýšený počet štěňat, dá se to podle něj ale těžko vyčíslit. I Pitr uvedl, že se počet štěňat v posledních měsících u něj v ordinaci zvýšil, těžko podle něj ale říct, jestli je to kvůli covidu, nebo jde o sezonní záležitost. Také veterinář Lubomír Hošek z Jundrova uvedl, že v jeho ordinaci může jít o mírný nárůst nově příchozích chovatelů.

Veterinářka Klára Palicová z Brna-středu uvedla, že do její ordinace chodí zhruba stejný počet chovatelů, výrazně častěji prý ale volají, objednávají se či zjišťují, zda mají se zvířetem přijít. Uvedla, že také ona registruje zvýšený počet lidí, kteří si nově pořídili domácího mazlíčka. Oproti obvyklému stavu to odhaduje o růst zhruba o desetinu. "Často jde o kočky z útulku. Lidé jsou častěji doma a chtějí si pořídit nějakého relativně nezávislého mazlíčka. U psů ten nárůst vidíme také, ale není tak enormní, spíše jde o ty kočky. Přitom někteří jsou úplní prvochovatelé," řekla Palicová.

Někteří odborníci varují, že zvířata pořízená v době koronaviru mohou být později dotyčným chovatelům až na obtíž, když tito lidé znovu fyzicky začnou chodit do práce a věnovat se svým koníčkům, a na domácí mazlíčky budou mít méně času. Varují i před tím, že zvířata pořízená v době pandemie mohou být kvůli nedostatku kontaktu s jinými méně socializovaná.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

17.2.2021 12:45
No, tak hlavně aby jim to vydrželo co nejdéle a až tato momentální blbá doba přejde, nebyly přeplněné útulky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist