https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/belgie-da-mosambiku-2-5-milionu-eur-na-skody-zpusobene-zmenou-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Belgie dá Mosambiku 2,5 milionu eur na škody způsobené změnou klimatu

7.11.2022 18:19 | ŠARM AŠ-ŠAJCH (ČTK)
Mosambik je jedna z nejchudších zemí světa a zároveň nejvíce vystavená následkům změn klimatu - čelí extrémním meteorologickým jevům, cyklonům, suchu a katastrofickým záplavám.
Mosambik je jedna z nejchudších zemí světa a zároveň nejvíce vystavená následkům změn klimatu - čelí extrémním meteorologickým jevům, cyklonům, suchu a katastrofickým záplavám.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Belgie se jako třetí země zavázala, že dá peníze rozvojovým zemím na vyrovnání ztrát a škod způsobených změnami klimatu. Za tímto účelem poskytne Mosambiku 2,5 milionu eur (asi 60 milionů Kč), oznámil dnes její ministr sociální věcí Frank Vandenbroucke.
 

Jde o sumu z balíku pomoci 25 milionů eur, které má dostat Mosambik v letech 2023 až 2028 na projekty, jako je například instalace solárních panelů v oblastech, které nejsou napojené na elektrickou síť.

Před Belgií se podle agentury Reuters k pomoci určené k náhradě škod a ztrát vzniklých klimatickými změnami zavázaly pouze Dánsko a Skotsko.

"Zasáhneme, abychom pomohli občanům lépe chránit jejich komunity a jejich prostředí proti přírodním katastrofám, jako jsou cyklony a záplavy, jež jsou kvůli klimatické změně stále agresivnější," uvedl úřad belgického ministra.

Reuters uvádí, že velcí znečišťovatelé jako USA nebo Evropská unie v minulosti blokovali požadavky chudých států na získání peněz za tímto účelem. Tyto bohaté státy nejvíce přispívají k emisím skleníkových plynů, které se podílejí na klimatických změnách.

Před zahájením klimatické konference COP27 se desítky rozvojových zemí shodly na tom, že by bohatší země měly přispívat chudším na řešení ztrát a škod vyplývajících z klimatických změn.

Mosambik je jedna z nejchudších zemí světa a zároveň nejvíce vystavená následkům změn klimatu - čelí extrémním meteorologickým jevům, cyklonům, suchu a katastrofickým záplavám. V minulých letech při nich byla zničena úroda, znečištěny vodní zdroje a muselo kvůli nim z domovů odejít velké množství lidí. Cyklon Idai v roce 2019 způsobil podle Mezinárodní organizace práce (ILO) škody za asi 1,4 miliardy dolarů a ztráty 1,39 miliardy dolarů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PJ

Pavel Januška

7.11.2022 18:33
2 500 000 Eur.. to má být dar nebo je to nedopatření a chybí tam 3 nuly? Proč je třeba mrhat slovy a papírem za takové drobné!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist