https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/belgie-kvuli-valce-prodlouzi-o-deset-let-provoz-dvou-jadernych-reaktoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Belgie kvůli válce prodlouží o deset let provoz dvou jaderných reaktorů

21.3.2022 01:32 | BRUSEL (ČTK)
Elektrárny Doel 4 a Tihange 3 pokrývají asi 35 procent spotřeby elektřiny v zemi.
Elektrárny Doel 4 a Tihange 3 pokrývají asi 35 procent spotřeby elektřiny v zemi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Belgická vláda se po týdnech diskuzí rozhodla prodloužit provoz svých dvou nejmladších jaderných elektráren o deset let oproti původnímu plánu, podle nějž je měla vyřadit z provozu po roce 2025. Země se původně chtěla při přechodu na obnovitelné zdroje energie spoléhat na zemní plyn, tento postoj však přehodnotila po ruském útoku na Ukrajinu a zahájení celoevropské snahy o zmírnění závislosti na plynu z Ruska.
 

"Federální vláda přijme potřebná opatření k prodloužení životnosti jaderných elektráren Doel 4 a Tihange 3 o deset let, jde o prodloužení nukleární kapacity o výkonu dva gigawatty," uvedla v prohlášení vláda.

"Všichni víme, že je v Evropě válka. Zvolili jsme jistotu v nejistých časech," řekl pak novinářům belgický premiér Alexander De Croo. Dodal rovněž, že země urychlí své snahy o přechod k obnovitelným zdrojům energie.

Obě elektrárny, které byly uvedeny do provozu v roce 1985, provozuje francouzská energetická společnost Engie. Ta teď musí plán na prodloužení jejich životnosti ještě potvrdit. Elektrárny Doel 4 a Tihange 3 pokrývají asi 35 procent spotřeby elektřiny v zemi.

Belgie se původně chtěla spoléhat v příštích letech při výrobě elektřiny zejména na zemní plyn, plánovala například postavit plynovou elektrárnu nedaleko severního okraje metropole Bruselu. Evropská komise nicméně v reakci na ruskou invazi navrhuje zmírnit závislost na ruském plynu ještě letos o dvě třetiny a úplně se od Ruska v tomto směru odvázat do konce desetiletí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

21.3.2022 18:23
Na Západě Evropy vítězí rozum celkem běžně, na rozdíl od Východu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist