https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/beroun-pripravuje-vyklizeni-skladky-listice-a-zvazuje-dovolani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Beroun připravuje vyklizení skládky Lištice a zvažuje dovolání

27.10.2016 07:46 | BEROUN (ČTK)
Beroun připravuje vyklizení skládky Lištice, které mu nařídil pravomocným rozsudkem Krajský soud v Praze. Stále je však ve hře možnost, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu a požádá o odklad výkonu rozhodnutí. O dalším postupu by měli příští týden rozhodnout městští radní, řekl starosta Ivan Kůs (ČSSD).
 

Město má podle soudu do dvou let odvézt 43 000 tun odpadu, který leží na pozemku statkáře Květoslava Šebely. "V současné době analyzujeme odůvodnění," uvedl Kůs. Právní zástupce města seznámí 2. listopadu radní s rozborem verdiktu krajského soudu a ti pak rozhodnou, zda město podá dovolání. Současně se bude s ohledem na pravomocné rozhodnutí připravovat vyklizení pozemku, a to na základě postupu, který městu doporučilo ministerstvo životního prostředí. Podle místostarosty Michala Mišiny (za ANO) by měla být prvním krokem analýza rizik nutná pro vypracování projektu a stanovení nákladů.

Likvidace odpadu město zřejmě vyjde na desítky milionů korun. Kde na to město vezme, je podle Kůse otevřená záležitost. Na skládce jsou podle dřívějšího Šebelova vyjádření kromě běžného odpadu azbest, kyanidy a další ekologicky nebezpečný materiál. Podle Mišiny je ke stanovení nákladů nejdříve nutné provést kvalitní průzkum skládky. "Všechna čísla, která momentálně létají po Berouně, od milionů po desítky miliard, jsou science fiction," uvedl. Podle Kůse se vyklízení musí udělat podle obecných předpisů a je třeba zohlednit veškerá rizika.

Město má také Šebelovi zaplatit přes 80 000 korun jako odškodné, podle starosty má radnice tyto prostředky již připraveny.

Šebelovi pozemek patří od roku 1985. Radnice na něj nechala na počátku 90. let navézt odpad z vedlejší skládky, zastupitelé se totiž mylně domnívali, že pozemek patří městu. Kvůli spornému vlastnictví se Beroun začal se Šebelou soudit. V roce 2000 Nejvyšší soud rozhodl, že je kupní smlouva mezi městem a bývalými majiteli pozemku zfalšovaná, a tudíž neplatná. I po verdiktu však odpad na pozemku zůstal. "Možná se v minulosti neudělalo všechno tak, jak by se mohlo nebo mělo, ale to je spíš otázka pro ty, co tu seděli před námi," dodal Kůs.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

31.10.2016 16:21
Pan starosta má inspiraci v kauze Lidový dům, nicméně kde je právo!!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist