https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bez-plastovych-brcek-nebo-michatek-se-urcite-dokazeme-obejit-rika-ministr-brabec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bez plastových brček nebo míchátek se určitě dokážeme obejít, říká ministr Brabec

14.8.2018 15:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Bez plastových brček nebo míchátek se určitě dokážeme obejít, říká ministr Brabec
Bez plastových brček nebo míchátek se určitě dokážeme obejít, říká ministr Brabec
Postoj české vlády je podle informací z ministerstva životního prostředí v souladu s navrhovanou evropskou legislativou. Nová směrnice by měla vést k zákazu šesti druhů jednorázových plastových výrobků, které znečišťují evropská moře a oceány. Konkrétně jde o brčka, míchátka, tyčky od balónků, příbory, talíře a plastové vatové tyčinky. Za předpokladu, že na trhu budou existovat dostupné a cenově přijatelné alternativy. Směrnice by měla ošetřit i plastová plastové odpady z lovu ryb. 27 % odpadků na evropských plážích totiž tvoří lovná zařízení obsahující plasty.
 

„Není pochyb, že se o nové legislativě povedou ještě dlouhá a možná i těžká vyjednávání, a to nejen na půdě Evropské komise. Důležité ale je, že ČR má pozici k omezení jednorázových plastů zcela jasnou," říká ministr životního prostředí Richard Brabec. Ministerstvo životního prostředí už před několika měsíci rozeběhlo kampaň Dost bylo plastu, která cílí hlavně na snižování jednorázových plastů v provozovnách rychlého občerstvení formou dobrovolných dohod s provozovateli. "Díky tomu vidíme, že to jde. Bez plastových brček nebo míchátek se určitě dokážeme obejít a nikoho to nějakým způsobem určitě neomezí ani to nemá zásadní dopady do koncových cen nabízených výrobků. Naopak životnímu prostředí to pomůže zcela zásadně,“ říká Richard Brabec.

Senát zítra projedná návrh Evropské komise na zákaz některých jednorázových plastových výrobků a na zásadní omezení produkce jednorázových plastů v Evropě. Po vládě a poslancích se k tzv. rámcové pozici ČR k nové evropské směrnici vyjádří i senátoři. Ambicí Evropské komise je přijmout novou legislativu do května 2019. Členské státy se již k nové legislativě na půdě Evropské komise vyjadřují. ČR přitom zastupuje ministerstvo životního prostředí, které rámcovou pozici za ČR připravilo. A podle ministerstva a potažmo české vlády je postoj k omezení jednorázových plastů je jednoznačný.

Evropská komise návrh nové evropské legislativy odůvodnila alarmujícími výsledky analýzy odpadů z evropských moří a pláží. Plasty tvoří až 85 % celkového počtu odpadků v mořích, z toho polovina je tzv. jednorázových. 27 % odpadků na evropských plážích tvoří lovná zařízení obsahující plasty. Nově navrhovaná regulace celkem zahrnuje 32 typů výrobků, mezi něž patří např. plastové příbory, kelímky, vatové tyčinky, brčka, nápojové lahve, vlhčené ubrousky nebo rybolovná zařízení.

Současně Vláda ČR podporuje v souladu s návrhem Komise omezení jednorázových plastových nádob na potraviny a omezení kelímků. Každý členský stát podle dosavadního návrhu Komise stanoví sám (může se jednat o stanovení cílů či zamezení poskytování uvedených výrobků zdarma), jak tohoto omezení docílí. Mezi další podpořené návrhy Komise pak patří například zajištění 90% sběru jednorázových plastových nápojových lahví s tím, že Česká republika očekává k tomuto cíli ještě rozsáhlou diskuzi. Česká republika pak sama požaduje další detailní debatu a odůvodnění požadavku Komise na povinné upevnění víček na plastové láhve a také k zpřesnění definice rozšířené odpovědnosti a povinností výrobců některých skupin výrobků (zejména u obalů, plastových tašek, tabákových výrobků ad.).

Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny pozici Vlády ČR podpořil 12. července 2018. Na začátku srpna byla vládní pozice projednána také senátními Výbory pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a pro záležitosti Evropské unie. Oba výbory přijaly k návrhu směrnice usnesení, v němž pozici vlády podporují a doporučují Senátu Parlamentu ČR návrh směrnice projednat.

Co směrnice navrhuje:

o Zákaz některých plastových výrobků: Pokud existují dostupné a cenově přijatelné alternativy, bude prodej plastových výrobků na jedno použití zakázán. Zákaz se bude vztahovat na plastové vatové tyčinky, příbory, talíře, brčka, míchátka a tyčky k balonkům, které budou muset být vyrobeny výlučně z udržitelnějších materiálů.

o Nápojové obaly na jedno použití obsahující plasty budou na trhu povoleny pouze v případě, že jejich uzávěry a víčka zůstanou připevněny k nádobě.

o Cíle snížení spotřeby: Členské státy budou muset omezit používání plastových nádob na potraviny a nápojových kelímků. Mohou například stanovit vnitrostátní cíle pro snižování spotřeby, poskytovat v místě prodeje alternativní produkty nebo zajistit, aby plastové výrobky na jedno použití nebyly nabízeny bezplatně.

o Povinnosti pro výrobce: Výrobci se budou podílet na nákladech spojených s nakládáním s odpady a úklidem a také s osvětovými opatřeními, pokud jde o nádoby na potraviny, sáčky a obaly (např. od bramborových lupínků a cukrovinek), nápojové obaly a kelímky, tabákové výrobky s filtry (např. cigaretové nedopalky), vlhčené ubrousky, balonky a lehké plastové tašky. Dostanou také pobídky k vývoji méně znečišťujících alternativ k těmto produktům.

o Cíle v oblasti sběru: Členské státy budou povinny do roku 2025 zajistit sběr 90 % jednorázových plastových lahví od nápojů.

o Požadavky na označování: Některé produkty budou muset mít jasné a standardizované označení, které obsahuje informace o tom, jak se má odpad odstraňovat, o negativním dopadu výrobků na životní prostředí a o přítomnosti plastů v nich. Jedná se o hygienické vložky, vlhčené ubrousky a balonky.

o Osvětová opatření: Členské státy budou povinny zvyšovat informovanost spotřebitelů o negativních dopadech vyhazování plastů na jedno použití a rybolovných zařízení a také o dostupných systémech pro opětovné použití a možnostech nakládání s odpady ze všech těchto výrobků.

o Tažná a rybolovná zařízení obsahující plasty - Výrobci těchto zařízení budou povinni hradit náklady na sběr odpadu z přístavních zařízení pro příjem odpadu, jeho přepravu a zpracování. Ponesou rovněž náklady na osvětová opatření.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist