https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biden-by-vyrobcum-aut-asi-zprisnil-pravidla-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biden by výrobcům aut asi zpřísnil pravidla emisí

22.10.2020 08:33 | WASHINGTON/NEW YORK (ČTK)
Bidenova politika by však mohla automobilkám v některých směrech také pomoci. Biden totiž slibuje nové daňové pobídky pro nákup elektromobilů a výrazné rozšíření sítě dobíjecích stanic.
Bidenova politika by však mohla automobilkám v některých směrech také pomoci. Biden totiž slibuje nové daňové pobídky pro nákup elektromobilů a výrazné rozšíření sítě dobíjecích stanic.
Automobilky ve Spojených státech se připravují na zpřísňování emisních pravidel a na státní podporu využívání elektromobilů v případě, že v listopadových prezidentských volbách zvítězí kandidát Demokratické strany Joe Biden. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Biden i jeho soupeř Donald Trump potřebují hlasy pracovníků v automobilovém sektoru ve státech, kde lze očekávat relativně vyrovnané volební výsledky, například v Michiganu či Ohiu. Oba kandidáti říkají, že chtějí, aby automobilový průmysl vytvářel více pracovních míst ve Spojených státech, místo aby tato místa vznikala v Mexiku nebo v Číně. Dál se ale přístup těchto politiků k automobilovému sektoru a dopravě liší, upozorňuje Reuters.

Předpokládá se, že Biden v případě zvolení začne mimo jiné pracovat na zrušení rozhodnutí Trumpovy administrativy o zmírnění norem pro spotřebu pohonných hmot a uhlíkové emise do roku 2025, které navrhl předchozí prezident Barack Obama. Automobilky by rovněž mohly čelit výrazně vyšším postihům v případě neplnění norem.

Bidenova politika by však mohla automobilkám v některých směrech také pomoci. Biden totiž slibuje nové daňové pobídky pro nákup elektromobilů a výrazné rozšíření sítě dobíjecích stanic.

Automobilový průmysl tradičně více přispívá na kampaně republikánských politiků. Odborový svaz pracovníků v automobilovém sektoru United Auto Workers (UAW), který má přes 400 000 členů, nicméně letos v dubnu opět podpořil prezidentského kandidáta demokratů. V předchozích prezidentských volbách ale skoro třetina členů UAW nerespektovala doporučení svazu, když hlasovala pro Trumpa, poznamenal Reuters.

Členové UAW jsou nyní skeptičtí k dohodám o volném obchodu a obávají se, že přechod k elektromobilům spolu s přísnějšími emisními normami pro nákladní a sportovně-užitkové vozy (SUV), které řada z nich vyrábí, povede k zániku pracovních míst.

Trump se snaží z těchto obav těžit. Podle Reuters nepravdivě tvrdí, že Biden podporuje zákaz automobilů s benzinovým pohonem. V nedávném rozhovoru v televizi Fox Business prezident prohlásil, že demokraté by chtěli, aby v každé rodině byl pouze jeden vůz a aby všechna auta měla elektrický pohon. Demokraté ale žádné omezení počtu aut na jednu rodinu nenavrhují, napsal Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.10.2020 09:38
Trump for president !
Odpovědět
Sl

Slovan

22.10.2020 11:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Biden for president! Modrá vlna se blíží! :)
Odpovědět
MG

Milan G

22.10.2020 09:49
No vzhledem k dojezdu elaut a k velikosti USA a zvykem američanů jezdit i na WC autem, tak si myslím, že Biden narazí s tou podporou.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.10.2020 21:55
Díky vítězící zelené ideologii a strašení klimatickými změnami se teď většina předpovědí stává velmi nejistými.
Dá se říci, že pokud zvítězí Trump, americké automobilky, stejně jako většina amerického průmyslu, zůstane zdravá a životaschopná. Pokud zvítězí Biden, může to naopak znamenat krach amerického průmyslu. Stejně jako v Evropě provádění Green Dealu bude s největší pravděpodobností znamenat krach nebo aspoň výrazné oslabení evropského průmyslu a energetiky a ústup evropských států z předních globálních ekonomických pozic na pozice příslušející spíš rozvojovým zemím. S čímž ruku v ruce půjde i změna politické pozice a ztráta evropské politické samostatnosti. Včetně schopnosti provádět nezávislou ekologickou politiku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist