https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biden-podepsal-zakon-o-rozsahlych-investicich-do-ochrany-klimatu-a-zdravotnictvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biden podepsal zákon o rozsáhlých investicích do ochrany klimatu

17.8.2022 21:21 | WASHINGTON (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | gints.ivuskans / Depositphotos
Americký prezident Joe Biden podepsal zákon o rozsáhlých investicích do ochrany klimatu a zdravotnictví. Klimatický balíček pošle 369 miliard dolarů (8,9 bilionu korun) do obnovitelných zdrojů energie a na snížení emisí, podle listu The Guardian představuje dosud nejvýznamnější úsilí USA v boji proti klimatické krizi. Odborníci odhadují, že zákon by mohl do roku 2030 vést ke snížení emisí v USA přibližně o 40 procent ve srovnání s úrovní z roku 2005, píše list. Norma také omezuje ceny některých léků a zavádí minimální daňovou sazbu pro velké společnosti.
 

Demokraté návrh prezentují jako krok ke snížení inflace. Přijetí zákona je pro Bidenovu administrativu významným úspěchem. Demokraté doufají, že zákon zlepší názor veřejnosti na prezidenta před listopadovými všeobecnými volbami.

"Tímto zákonem zvítězil americký lid a zvláštní zájmy prohrály," řekl Biden, když zákon slavnostně podepisoval v Bílém domě. Označil to za důkaz pro "americký lid, že demokracie v Americe stále funguje, navzdory všem pomluvám o jejím zániku. A to nejen pro pár privilegovaných, ale pro nás všechny," uvedl Biden podle listu The Guardian.

Balíček je výsledkem náročných jednání s pravicovým křídlem Demokratické strany. Senátem před týdnem prošel většinou jediného hlasu viceprezidentky Kamaly Harrisové. Předchozí verzi balíku, která byla štědřejší, blokoval demokrat Joe Manchin, pro novou verzi byl nakonec ochoten hlasovat. Sněmovna reprezentantů normu schválila před čtyřmi dny.

Druhá část tohoto rozsáhlého investičního plánu má za cíl odstranit nerovnosti v přístupu ke zdravotní péči ve Spojených státech, zejména snížením cen léků. Seniorům se například zastropují výdaje za léky na předpis na částce 2000 dolarů (48.000 Kč) ročně. Medicare, systém veřejného zdravotního pojištění pro osoby starší 65 let, bude mimo jiné poprvé moci vyjednávat o cenách některých léků přímo s farmaceutickými společnostmi, a získat tak férovější ceny, píše AFP.

Výdaje má pomoci pokrýt zavedení minimální 15procentní daně pro korporace s ročními zisky převyšujícími jednu miliardu dolarů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

18.8.2022 07:20
Jde to správným směrem. Hlupáčci ropáčci a ruští vohnouti (prakticky stále ti samí) budou pořád bečet, že Amerika se propadá a kolabuje a bankrotuje, ale to tvrdí už od Leninových dob. A zatím jim opět bankrotuje to úžasné Rusko.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.8.2022 11:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže celá GOP je vlastně v žoldu Kremlu, co:-)))?

Hanzl, jak vy jste blbej, to je kouzelný:-))).
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.8.2022 14:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně, že jde o krok správným směrem! Bidenovi podepsali bianko šek na 369 miliard dolarů, které může libovolně rozfrcat a přínos ochraně klimatu nikdo nezkontroluje.

Ještě donedávna se v USA diskutovalo o zpoplatnění uhlíku. To zřejmě přijetím tohoto klimaticky blahodárného zákona na dlouho padlo! Proč asi se v USA brání aspoň trochu férovému a účinnému nástroji k řešení klimatického rozvratu?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.8.2022 15:10 Reaguje na Jiří Svoboda
A tak blíží se volby, D už byli kua nervózní, tak si Manchin řekl, že lepší než být furt proti všem, je aby bylo přesně po jeho. A Schumer a Biden po tom skočili jak slepice po flusu, bo jako starý fotři vědí, že lepší vrabec v hrsti ... a s výhledem na podzim progresivní křídlo vyměklo. Škoda jen, že Sanderse z toho netrefil šlak:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.8.2022 15:33 Reaguje na Jiří Svoboda
Protože je to vaše fixní idea a vy asi nebudete ředitel USA.
Odpovědět
DB

Darth Bane

18.8.2022 15:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Snížení emisí tak jak to Biden chápe je to, že Američané budou jezdit auty se spotřebou 9 litrů ne patnáct.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.8.2022 07:20
Jde to správným směrem. Hlupáčci ropáčci a ruští vohnouti (prakticky stále ti samí) budou pořád bečet, že Akkkkkmerika se propadá a kolabuje a bankrotuje, ale to tvrdí už od Leninových dob. A zatím jim opět bankrotuje to úžasné Rusko.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist