https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biden-schvalil-projekt-tezby-ropy-na-aljasce-ekologove-to-kritizuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biden schválil projekt těžby ropy na Aljašce, ekologové to kritizují

14.3.2023 12:01 | WASHINGTON (ČTK)
Na Aljašce má projekt širokou politickou podporu, prosazovala ho například republikánská senátorka za Aljašku Lisa Murkowská. Ta rozhodnutí označila za "velmi dobrou zprávu pro tuto zemi"
Na Aljašce má projekt širokou politickou podporu, prosazovala ho například republikánská senátorka za Aljašku Lisa Murkowská. Ta rozhodnutí označila za "velmi dobrou zprávu pro tuto zemi"
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena schválila rozsáhlý, ale kontroverzní projekt těžby ropy na Aljašce. Plán těžby si vysloužil kritiku ze strany ekologických organizací i některých komunit původních obyvatel Aljašky, uvedla agentura AP. Biden, zvolený za Demokratickou stranu, se podle ekologů chová v rozporu se svými sliby.
 

Projekt Willow společnosti ConocoPhillips bude jedním z největších svého druhu ve Spojených státech a bude zahrnovat těžbu ropy a zemního plynu na třech místech v Národní ropné rezervaci v oblasti North Slope na Aljašce po několik desetiletí. Celkem by mělo jít až o 199 vrtů. Dvě další místa, kde se mělo také těžit, schválena nebyla.

Společnost ConocoPhillips ve svém sdělení uvedla, že považuje variantu tří lokalit za funkční a "správné rozhodnutí pro Aljašku i pro národ". Rozhodnutí nicméně nejspíš nebude tím posledním v řadě, protože se očekávají soudní spory s ekologickými aktivisty, kterým vadí dopad těžby na přírodu, uvedla agentura AP.

Projekt by mohl vyprodukovat až 180 000 barelů ropy denně a vytvořit 2500 pracovních míst během výstavby a následně 300 dlouhodobých pracovních míst. Generovat by měl miliardy dolarů v licenčních i daňových příjmech pro federální, státní i místní úřady, uvedla společnost ConocoPhillips.

Na Aljašce má projekt širokou politickou podporu, prosazovala ho například republikánská senátorka za Aljašku Lisa Murkowská. Ta rozhodnutí označila za "velmi dobrou zprávu pro tuto zemi".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

14.3.2023 13:01
USA a její boj s klimatem.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

14.3.2023 13:15
Toto bychom mohli považovat za léčebnou kůru pro pana Hanzla!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist