https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biden-slibil-eu-nove-dodavky-lng-v-zajmu-nezavislosti-na-rusku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biden slíbil EU nové dodávky LNG v zájmu nezávislosti na Rusku

25.3.2022 14:27 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Spojené státy v zájmu dosažení evropské energetické nezávislosti na Rusku dodají do Evropy 15 miliard metrů krychlových zkapalněného zemního plynu do konce letošního roku. Oznámili to dnes ve společném prohlášení americký prezident Joe Biden a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Cílem pro následující roky bude podle nich posílat přes Atlantik přibližně 50 miliard kubíků ročně nejméně do roku 2030. To odpovídá zhruba desetině celkové spotřeby plynu v EU.
 

Obě strany se na tom shodly na okraj unijního summitu věnovaného dalšímu společnému postupu vůči ruské invazi na Ukrajině, jehož součástí byla i debata o energetické bezpečnosti Evropy. Šéfové států sedmadvacítky se v noci na dnešek neshodli na zákazu dovozu ruských energií, o který usilovaly pobaltské země nebo Polsko, podle nichž nesmí EU platbami za ropu či plyn financovat válku vedenou režimem prezidenta Vladimira Putina. Státy jako Německo či Maďarsko však argumentují ekonomickým dopadem kroku, který by EU připravil zhruba o 40 procent dováženého plynu.

"Američané se nebudou podílet na financování Putinovy brutální neospravedlnitelné války proti ukrajinskému lidu," prohlásil dnes Biden k dřívějšímu americkému rozhodnutí zakázat dovoz energií z Ruska. Připustil přitom, že USA mají jako vývozce energií proti Evropě výhodu a že jí chtějí pomoci k podobné nezávislosti.

Von der Leyenová označila dohodu s USA za velký krok k nezávislosti na Rusku. Šéfka komise v první polovině tohoto měsíce navrhla, aby se evropský blok zcela odstřihl od ruských energií do roku 2027, lídři členských států se však zatím na konkrétním časovém horizontu neshodli. Unijní exekutiva má podrobný plán omezování přísunu z Ruska předložit v květnu.

"Pokud to bude dělat Evropská unie jako celek a ještě ve spolupráci se Spojenými státy, tak to má velkou naději na rychlý úspěch za přijatelné ceny," řekl před dnešním druhým dnem summitového jednání novinářům český premiér Petr Fiala. Dohoda je podle něj zvláště důležitá pro menší země jako Česko, které by si nebyly schopny samostatně vyjednat tak výhodné podmínky dodávek plynu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

25.3.2022 19:41
...tak to má velkou naději na rychlý úspěch za přijatelné ceny," řekl před dnešním druhým dnem summitového jednání novinářům český premiér Petr Fiala. Jaksi tu ovšem chybí jaká bude ona prodejní cena jaké budou ony smluvní podmínky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2022 10:25 Reaguje na Zan K.
Cena se bude měnit průběžně jak dycky, pokud EU získá ještě další zdroje, půjde cena asi dost dolů.
Odpovědět
va

vaber

26.3.2022 07:55
už se zase můžeme těšit na ceny plynu a ropy co bývaly ,velká pochvala pro vládu i premiéra,
my už si samostatně nemůžeme vyjednat vůbec nic ,to má premier pravdu
a co uhlíková stopa ,taky nám USA pomůže
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2022 10:26 Reaguje na vaber
Uhlíková stopa bude asi výrazně nižší, než u plynu z Ruska. Především technologickou kázní, což v Rusku neznají vůbec.
Odpovědět
ad

29.3.2022 13:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč by mělo být uhlíkově lepší dovážet plyn loděmi než statickým potrubím, to mi nedává smysl. Spíš bych čekal výrazně větší stopu při dopravě lodí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.3.2022 20:27 Reaguje na
V Rusku utečne při těžbě a netěsnostmi v potrubí možná polovina plynu dřív, než se vůbec dostane na hranice. To přiznávali za komára a jak je znám, dnes to lepší nebude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2022 10:32
Dejme tomu, že Rusko dodává dnes asi 30% spotřebovaného plynu celé Evropy.
Pokud 10% dodají Američani, dalších 10% Alžír a Střední východ a 10% se ušetří, tak jsme v totální pohodičce.
ČR má 50% ropy z Ruska a zásobníky na 90 dnů, tj. při okamžitém totálním odstřižení bychom vydrželi 180 dní a za tu dobu najdeme jiný zdroj.

Ale není nutno jít odzdi kezdi, pokud letos srazíme nákupy třeba na polovinu, půjde Rusko totálně do kolen, Evropa je pro ně naprosto klíčový partner.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.3.2022 11:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Tohle je poměrně velmi optimistický názor, a ani tak to na nějakou velkou pohodičku nevypadá ...

https://www.respekt.cz/rozhovor/prvni-zima-bez-ruskeho-plynu-bylo-by-to-drahe-a-logisticky-narocne-ale-zvladli-bychom-to

... i kdyby se to podařilo realizovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2022 20:21 Reaguje na Svatá Prostoto
Zase se řeší pořád jen systém odzdi kezdi. Buď budeme brát vše z Ruska jak loni, nebo vůbec nic.
Je potřeba s tím počítat, kdyby se Putin fakt zbláznil, ale ta pravděpodobnost se blíží nule.

Pokud nejsme schopni Rusko vypráskat z Ukrajiny, musíme počítat s šikanou a vydíráním (taktéž s ozbrojeným napdením), ale rozumný utlumovací program by nebyl problém. A ne 5% letos a 10% příští rok, ale 50% letos a pak se uvidí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.3.2022 12:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Kolik že to??? Jako že z roku na rok sundáte import plynu z Ruska o polovinu?
Kde ten plyn vezmeme?
A kolik to bude stát?

Německo je nejsilnější ekonomika Evropy a jedna z nejbohatších, a i tak ...

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/nemecko-se-muze-do-konce-roku-zbavit-zavislosti-na-ruske-rop/r~69f566f2ac2511ecab010cc47ab5f122/

https://www.e15.cz/zahranicni/nezavislost-nemecka-na-ruskem-plynu-by-byla-mozna-za-tri-roky-tvrdi-sef-e-on-1388822

Shrnuto, v tak toho v tom časovém horizontu budou mít plné brejle, pojedou víc a dál na uhlí a bude to kua drahé.

Jde ledacos, ale vy to líčíte jako kdyby to byla jen nějaká drobnost. Ve skutečnosti by to byl průser jaký tu snad od války nebyl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.3.2022 12:57 Reaguje na Svatá Prostoto
Vždyť to píšu!
Pokud se Německo (a dejme tomu celé EU) zbaví už letos závislosti na ruské ropě a uhlí, tak jde celý putinistán do bankrotu. Ten plyn ho nevytrhne.
Pokud se i plynu zbaví do 3. let, tak je to ložený.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.3.2022 13:12
Zkuste jednoduchou úvahu:
Rusko prodávalo suroviny za x miliard USD a řekněme spotřebovalo to samé, hospodařilo vyrovnaně, tenhle přísun je pro ně zcela klíčový.
Dnes má spotřebu stejnou a navíc potřebuje denně miliardu na válku na Ukrajině a vývoz mu brutálně klesl.
Nikdo neví kolik, data za březen ještě nejsou. Ceny jsou sice daleko vyšší, ale ropu prodává se slevou 30% a plyn za dlouhodobé kontrakty.

Takže jde do deficitu a ten je potřeba řešit. Třeba uvolněním rezerv, jenže ty má z velké části zablokované v zahraničí.
Nebo půjčkou, jenže žádná světová banka mu nepůjčí.
Takže omezením spotřeby, což vyvolává brutální inflaci.
Tu bude krotit zvýšením hodnoty rublu prodejem surovin za ruble.
Což se podaří jen na chvíli, protože všichni na celém světě se chtějí rublů zbavit, takže tak jako tak půjde dodupy. Tím se rozjede už možná hyperinflace.
Labilní ekonomika postavená na vývozu surovin, která tvoří dnes závratných 1.8% světového HDP (před válkou), prostě nemůže válčit proti celému světu.
Skutečným řešením je, stát se čínským otrokem, což si Puťin vůbec nedokáže představit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist