https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biopotravina-roku-biolovecak-z-nekastrovanych-prasat
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biopotravina roku? Biolovečák z nekastrovaných prasat

24.3.2011 10:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Josef Sklenář po převzetí ocenění, skleněnou trofej mu organizátoři údajně předají osobně na farmě.
Josef Sklenář po převzetí ocenění, skleněnou trofej mu organizátoři údajně předají osobně na farmě.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Josef Sklenář z biofarmy Sasov vyhrál ceny Biopotravina roku už v roce 2004 za biouherák. Včera dostal tuto cenu znovu, za lovečák vyráběný z kanců, tedy prasat, která nebyla kastrována. „Ušetřili jsme zvíře zbytečného drastického zákroku,“ říká farmář.
 

Co je Kančí biolovečák?

Jedná se o trvanlivý salám, jehož trvanlivost je docílena sušením a fermentací za použití startovacích kultur. Je vyroben pouze z biomasa a biokoření, jako přirozený konzervant je použita mořská sůl, biolovečák je proto bezlepkový. Při výrobě se používá maso nekastrovaných kanečků z ekologického chovu prasat na biofarmě Sasov na Vysočině.

Štanglička salámu má hmotnost 400 gramů a trvanlivost je jeden měsíc od data výroby. Na obalu nechybí obrázek prasete s popiskem „Prase se vším všudy“. Jeden kus salámu stojí cca 160 Kč.

Zdroj: Green marketing

Devátý ročník soutěže Biopotravina roku, do které bylo nominováno 42 biopotravin, vyhrál Sklenář s produktem nazvaným Kančí biolovečák. Podle pořadatele soutěže je to pravděpodobně jediná potravina na českém trhu, která obsahuje maso z nekastrovaných prasat, mladých kanečků. „Ve faremním chovu to znamená, že byl samec ušetřen kastrace a nestal se z něj kastrovaný samec, tedy vepřík. V Čechách se všeobecně kastruje, jde o pozůstatek dřívější doby, kdy se prasata vykrmovala do velkých hmotností,“ uvedl Josef Sklenář a dodal, že salám je mezi zhruba tisícovkou stálých zákazníků oblíben. „Výborná chuť, novátorský přístup a maximální šetrnost ke zvířatům,“ shrnul důvody rozhodnutí odborné poroty, které vedlo k vítězství, její předseda Pavel Maurer.

„Musíte mít pocit, že už nás snad ani nebaví neustále vyhrávat. Ale věřte, že zemědělství a zpracování o tom není. Většinou se válíme v bahně a pak přijde krátká chvilka, jako je tato,“ uvedl Sklenář bezprostředně po vyhlášení. „Každé ocenění je jiné. Když jsme dostali první cenu za biouherák, prolamovali jsme tabu, že ekologické potraviny jsou jen ty bez masa. To se podařilo změnit a dnes je to tak, že Kančí biolovečák dostal cenu jako uznání za to, že se ke zvířatům chováme s úctou, aby netrpěla,“ řekl Ekolistu po vyhlášení vítězů Josef Sklenář a dodal, že tento přístup je nejen ekologický, ale i ekonomický. Sklenář by si proto přál, aby jeho příklad následovali další chovatelé zvířat.

Ocenění si odváží i jiní

Kromě biolovečáku byli vyhlášeni také vítězové jednotlivých produktových kategorií. Vítězem v kategorii mlýnské a pekárenské výrobky se stal Chléb pšenično-žitný cereální s Nopalem BIO z biopekárny Country Life. „Máme i vlastní ekologickou farmu, kde pěstujeme obilí a zhruba kilometr a půl od farmy obilí zpracováváme včetně mletí. Jde skutečně o nejkratší řetěz, jakého lze docílit – jako tomu bylo dříve,“ uvedl ředitel Otakar Jiránek po převzetí ceny. V kategorii mléko a mléčné výrobky vyhrál Jogurt bílý 3 % z Mlékárny Valašské Meziříčí, prodávaný pod značkou Naše bio. Hrušková bioláda od Hany Němcové z rodinné firmy Koldokol byla nejlepším výrobkem z ovoce a zeleniny a jako nejlepší biovýrobek pro gastronomii porota vybrala Bio lívance od společnosti Extrudo Bečice. Nejlepším vínem z ekologických hroznů za loňský rok byla vyhlášena Malverína pozdní sběr 2007 od společnosti Vinselekt Michlovský.

Soutěž vyhlašuje Potravinářské komora České republiky společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist